Deliblatska peščara; 14.-16.10.2022.

Petak, 14.10.2022. u 4.30h, vesela ekipa, željna istraživanja pješčanih prostranstava, kreće put Deliblatske peščare, Vojvodina, južni Banat. U Vukovaru nam se pridružuju još četiri planinara te ugodnom vožnjom busom, uz povremene pauze, stižemo u ŠRC Čardak.

Brzo se smještamo u sobe i spremamo za hodanje. Dijelimo se u dvije ekipe – za dužu i kraću stazu. Očarani smo blagim dinskim terenom, pješčanim nanosima, bogatom vegetacijom i bojama koje samo jesen može obojati. Jedna riječ – ČAROBNO.

Puni dojmova odlazimo na večeru i ispraćamo prvi pješčani dan uz pjesmu i ples.

Drugi dan nakon finog doručka, busom krećemo u Vršac. Naša hrabra četiri planinara i vodič Zoran iz Subotice, kreću osvajati Gudurački vrh, najviši vrh Vojvodine. Ostatak ekipe lagano, hedonistički uz domaće vodiče, kreće prema Vršačkoj tvrđavi i Turskoj glavi, stijeni koja nas je oduševila i na kojoj smo se svi slikali. I ponovno riječ ČAROBNO, pogled na Panonsku nizinu. Samo 421. stepenica i lagano, hedonistički stižemo do centra Vršca i prekrasne katedrale. Aplauzom dočekujemo naše planinare koji nam se pridružuju nakon uspješnog pohoda na Gudurački vrh i krećemo nazad na večeru, ples i pjesmu do kasnih… ili ranih sati.

Treći dan se nakon doručka opraštamo od ljubaznog osoblja ŠRC Čardak i naših malih četveronožnih vodiča, koji su nas pratili na stazama. Odlazimo u Staru palanku, skelom preko najšireg dijela Dunava. Nošeni valovima i košavom, stižemo nakon još 50 stepenica u prekrasnu tvrđavu Ram.

Povratak skelom u Staru palanku, kušanje ribljih i mesnih specijaliteta. I to nije kraj! Moderator Mutter nas vodi i u Belu Crkvu, gradić u kojem je još jedna divna crkva, i opet lagano, hedonistički još cca 60 stepenica do divnog vidikovca Tri krsta. Pogled je vrijedio svih stepenica koje smo prešli u tri dana.

U 18h polazak za Osijek, uz pjesmu, razmjenu slika i dojmova.

Izlet koji će se dugo pamtiti!

Zrinka Šuto