Bosutski dani; 26.06.2022.

BOSUTSKI DANI-DANI OPĆINE ANDRIJAŠEVCI

U nedjelju 26.06.2022. mi planinari HPD Bršljan-Jankovca krenuli smo automobilom u 8.30 h u Vinkovce na poziv naših prijatelja planinara PD Frankopan Rokovci-Andrijaševci.

Povod je bio učestvovanje u pješačkom pohodu Bosutski dani – dani općine Andrijaševci. Usput u Ernestinovu kupimo našu planinarku.

Došli smo u Vinkovce, park Lenije pored Bosuta. Tu su nas dočekali prijatelji, domaćini iz PD Frankopan, Dragica, Damir, Sead iz HGSS-a i oko stotinu planinara iz 9 planinarskih društava i HGSS-a. Doručak i okrjepa.

U 10.15 h krećemo na stazu uz rijeku Bosut. Hodamo ispod drvoreda dudova. Odvajamo se od Bosuta i stižemo do Arheološkog parka Sopot. Sa nama je hodao i arheolog iz Vinkovaca, pa smo imali stručno upoznavanje sa tim lokalitetom. Krećemo dalje do starog grada Rokovci i crkve. Arheološki lokalitet iz 15. st. Stručno predavanje arheologa.

Temperatura je oko 34°C, mi hrabro pješačimo poljskim putem do groblja Andrijaševci, voda i osvježavanje. Prugom do Rokovaca i salaša od Stiva i Dragice, gdje je PD Frankopan.

U hladu drveća i predivnoj prirodi počašćeni smo s odličnim grahom, Osječkim pivom i kolom. Časte nas i domaćim kolačima. Uz druženje, pjesmu i odličnu atmosferu vrijeme brzo prolazi.

U 17 h idemo za Osijek i stižemo oko 17.40 h.

Hvala našim domaćinima Dragici i Damiru Rapčanu i Stivu suprugu od Dragice na izvrsnom domaćinstvu.

Hvala i našim planinarima HPD Bršljan-Jankovca.

Vodič: Saša Pavičić