Čuda prirode – Otočki i Bošnjački virovi; 27.11.2021.

ČUDA PRIRODE  – OTOČKI I BOŠNJAČKI VIROVI

U sklopu turističko – avanturističkih izleta  „Putovima Slavonije i Baranje“, 27.11.2021. godine u 8,00 sati, krenuli smo iz tmurnog i hladnog Osijeka  ka Vukovarsko-srijemskoj županiji i kao prvu destinaciju odabrali smo najstariji europski grad Vinkovce. Ispred „Lampe“ su nas dočekali planinari iz drugih slavonskih planinarskih društava, a s gospodinom Damirom Rapčanom prošetali smo užim dijelom grada gdje nam je govorio o važnim znamenitostima Vinkovaca.

Poslije malog predaha uz burek i kavu uputili smo se prema najmlađem hrvatskom gradu Otoku. Zaustavili smo se ispred otočke suvare, mlina na konjski pogon iz 19. stoljeća, registriranog spomenika najviše kulturne vrijednosti koja Otok svrstava među 13 lokacija u Republici Hrvatskoj sa statusom etno-muzeja na otvorenom. Izlaskom iz Otoka otvorio nam se prekrasan ravničarski kraj, pojavilo se sunce i nada da neće biti kiše.

Ulaskom u spačvansku šumu zaustavljamo se na srednjovjekovnom arheološkom nalazištu Virgrad – između Otoka i Bošnjaka uz novi Bioekološko – edukacijski centar Virovi, gdje nas dočekuje i ostali planinari iz Županje i Bosne. Uz početno druženje i fotografiranje uputili smo se u trosatnu šetnju najvećom šumom hrasta lužnjaka. Uživajući u tišini, miru i spokoju, mirisima opalog lišća, pokojoj pjesmi i čašici dobre slavonske šljivovice završili smo šetnju te posjetili Edukacijski centar koji uz hotel s multimedijalnim sadržajima ima i suvremeno opremljenu konferencijsku dvoranu.

Pozdravili smo se s planinarima koji su imali drugih obveza, a mi smo druženje nastavili na  „Acinom salašu“ u Tordincima uz dobar čobanac i zabavu.

Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli u realizaciji izleta (Damiru, Mirjani, Hrvoju, Saletu i Josipu) i svima vama koji ste se odlučili ga uveličati.

                                                                   Vodič: Miro Mutter

Foto: Gordan Jerkić