GAZIJE-STAZA DIDA RAČKOG; 16.09.2017

GAZIJE
STAZA DIDA RAČKOG
16.09.2017

Subota. Svanulo je predivno jutro nad ravnicom, kao naručeno za naše planinare i otvorenje nove staze u čast planinarske legende i ljubitelja prirode – dida Račkog. Pun autobus. Da je bio autobus „na kat“ i to bi bilo popunjeno. Veseli kao i uvijek,  vođa puta Marija i predsjednik Mutter svojim veselim dosjetkama odmah podižu raspoloženje.

Krenuli smo put Gazija i naravno na radost svih – pauza u Našicama. Netko trči po burek, netko na kavu ili čaj  u obližnje kafiće, uglavnom svi to shvaćaju ozbiljno. Idemo dalje.

Stižemo u Gazije u čarobno dvorište planinarske kuće „Tivanovo“ gdje i danas stoji „kamper“ dida Račkog. Dočekuju nas veseli domaćini, planinari HPD „Sunovrat“ Đurđenovac, naš vodič dida Drago i  pas Snoopy koji nas je nadgledao i dovodio u red. Doček uz domaću rakiju i doručak „kruva-masti-paprike“ što uvijek oduševljeno prihvaćamo.

Inače izlete naše Marije ne zovemo uzalud – „Izleti s tisuću iznenađenja“ pa tako i ovaj put. Osmislila je dodjelu nagrada najstarijim i najmlađim planinarima, te  planinarima koji imaju najbliži rođendan, planinaru koji je prvi put na izletu (Nikoli) itd.

Nakon toga obilazimo „kamper“ dida Račkog u kojem je boravio većinu svoga života jer je bio istinski zaljubljenik u prirodu, a koji je ostavio nakon svoje smrti planinarima HPD „Sunovrat“ Đurđenovac na korištenje. U kamperu kao da je stalo vrijeme. Sve njegove stvari stoje kako ih je on zadnji put ostavio i ima se osjećaj kao da će se svaki čas pojaviti između drveća kako se vraća iz šume sa samo njemu poznatih staza.

Otvorenje „Staze dida Račkog“ pripalo je najmlađim članovima …(Petri i Sari) koje su presjekle vrpcu od prirodnog bršljana – predivno osmišljeno.

Naš vodič dida Drago poveo nas je stazom, a mi smo svi krenuli za njim. Staza je pristupačna i nije teška, nije naporna, prolazi kroz šumu, malo uzbrdo, malo nizbrdo uz potok i tako da smo  je svi prošli i uživali u ljepotama planine Krndije, kao što je i on uživao.

Vraćamo se u dvorište planinarske kuće „Tivanovo“ gdje nas očekuje ručak koji su pripremili domaćini – glavni kuhar planinarskog graha i vrijedne ruke domaćica. Naravno bilo je tu još iznenađenja naše Marije, jesen je, vrijeme berbe grožđa, a i njega je bilo. Tajno je u Našicama u „našoj“ pekari naručila štrudlice za planinare, naravno u dogovoru sa predsjednikom koji je mudro šutio i smješkao se kao “stari lisac“.

Pozdravili smo se sa domaćinima, planinarima iz HPD Sunovrat, zahvalili se na gostoprimstvu uz isprike ako smo bili glasni i veseli, uostalom takvi smo mi u HPD „Bršljan-Jankovac“, nema upornijih i veselijih.

Dijana Jolić