“Staza dida Račkog”; 16.09.2017.

GAZIJE – „Staza dida Račkog „, 16.09.2017.

Bilo je lijepo vidjeti toliku zainteresiranost za izlet otvaranje staze dida Račkog u Gazijama, čak su neki planinari stajali u autobusu. Mislila sam da će netko odustati, ali svi su došli na vrijeme. U autobusu su bili planinari od 4 do 77 godina, a većina njih je planinarilo sa dida Račkim.

Pun autobus krenuo je za Gazije, gdje su nas dočekali domaćini, planinari, iz HPD Sunovrat Đurđenovac, sa riječima dobrodošlice i doručkom. Kad smo  došli u Gazije svi su željeli ući u  „carstvo“ dida Račkog, kako bi evocirale uspomene  na njega. Čak smo i mi povećali inventar kućice, njegovom slikom snimljenoj  ispred  kamp-kućice.

Otvaranje staze učinile su naše „ legosice“ Petra i Sara, rezanjem bršljanove grane i prve krenule tom stazom. Staza je kružna, polazi od pl. kuće Tivanovo, pokraj Srednjaka, uz Lekin potok, Razbito kolo i nazad do pl. kuće,  nije zahtjevna, a savladali smo visinsku razliku  cca 200 m/nm.

Nakon prohodane staze, čekao nas je planinarski grah i druge delicije, odmor, druženje, prisjećanje na dida Račkog, o takvoj „ legendi „ se može puno i dugo pričati.

Dan je bio sunčan, lijepa staza koju su prošli svi planinari i naše „legosice“.

Zahvaljujemo se našem vodiču  Dida Dragi i planinarima iz HPD Sunovrat na gostoprimstvu.

Vidimo se do godine.

Marija Bokun