Gljivarenje–Gazije–Tivanovo; 25.09.2016.

Gljivarenje 2016

            Prvi puta u bogatoj povijesti planinara Bršljan-Jankovca išlo se organizirano na gljivarenje. U nedjelju 25.9.2016 u velikom broju uputili smo se u Gazije, točnije u dom Tivanovo, gdje je bila naša baza za daljnje akcije. Tamo smo dočekani od domaćina koji si je dao truda da izlet bude zapamćen. Preko 70 planinarki i planinara u dva busa i nekoliko osobnih automobila u ugodnom ambijentu dvorišta doma  bilo je posluženo sa tradicionalnom slavonskom dobrodošlicom, kruha masti sa crvenom paprikom.

Podijelili smo se u četiri grupe koje su vodili iskusni domaći vodiči-gljivari i krenuli oko 9.00 sati na različite destinacije po obroncima Krndije. Poslije ugodne šetnje nakon cca 4.00 sata  vraćamo se sa obavljenog zadatka u dom gdje nas čeka delicija u obliku gulaša od gljiva koji su nam domaćini priredili. Unatoč slabijoj berbi gljiva jeo se gulaš sa preko 10 vrsta izvanredno ukusnih gljiva. Odmah se tu razvukla i harmonika u pratnji gitare i krenula je pjesma.

Oko 15.00 sati krećemo na obližnje Srednjake gdje se odvijala tradicionalna manifestacija planinara iz Feričanaca pod nazivom ‘Kroz šume i vinograde’. Naravno pozdravi sa mnogobrojnim prijateljima i kreće ples i pjesma.

Na kraju ovog lijepog izleta mogu samo reći da je protekao i najboljem redu i da su svi učesnici zadovoljni. Zahvaljujem se domaćinima Štefu, Lojzi, Branku i ostaloj ekipa vodiča, kuhara i domaćica što su nas primili i ugostili kao prave i iskrene prijatelje. Pozivamo ih u Osijek u subotu 1.10.2016 na Osječki pješački put gdje ćemo i mi Bršljanovci pokazati  svoje gostoprimstvo ne samo njima nego i svim učesnicima koji nam budu došli na ovo okupljanje.

Dođite i mi vas čekamo.

Organizator izleta: Miroslav Bahmajer

Angelinino viđenje izleta…

Foto: Marija Bokun, Milijan Žulj, Ivica Mihaljević