GLJIVARENJE, 25.09.2016.god. Gazije

GLJIVARENJE, 25.09.2016.god. Gazije

Kako se u ovom našem Jankovcu za godinu dana osmislilo i ostvarilo i moguće i nemoguće, pretpostavljam da je i Bahmajer pomislio, ‘ajd’mo gljivariti. Željni neke novine, nasta navala na gljivarenje. Nisam ja baš neki ljubitelj takvih gljiva, ja volim one iz dućana. angelina_gljivarenje_003Volim igrati na sigurno, a znam, ne ide mi baš. Ovaj puta idem na povjerenje. Rekao Bahmajer da svi kupimo povratnu kartu, neće biti u jednom smjeru. Kaže, budući smo promašili sezonu, gljive za gulaš biti će kupljene. I baš kada sam odahnula, doda, od gljivara. Šta je tu je jest ću. Stižemo u Gazije. Planinarska kuća Tivanovo. Sve onako kako smo ostavili prije nekih devet mjeseci, zadnji prvoga. Tu je Drago, harmonikaš, vidno bolestan, gitarista u kariranoj košulji i  gljivar-kuhar (japanska muška buba). Srdačan doček i susret prijatelja. Kruha-masti i čaj, nas dočeka. Sada raspored u 4 grupe, podijelio Bahmajer, a ja dodam i petu, ostaje u domu, odred za čistoću, jasno vam je da je sa mnom ostala i Nada blagajnica. I Tako se oni rasprše po Krndiji tražeći gljive, logistika ostaje čistiti i kuhati gulaš. Hodači su otišli, recimo u 10 h, a gulaš je predviđen za 13 h. Oko tog vremena stižu i gljivari, košare prazne. Najbolji „ulov“ imala je mala Petra, dvije košarice jeseni.

Gulaš je bio baš onako dobar, pravi, u dva kotla, ja po malo probala pa su se ravnali prema meni, a to nema veze sa gljivama. Poslije dobrog jela ide dobra pjesma, Drago pozdrav, svaka čast i poživio ti nama, a i gitarista.

angelina_gljivarenje_001Uz pjesmu, pokoju cugu, priču u čas dođe 15 h, idemo na Srednjake, naime danas je i izlet u Feričance, kroz vinograde i šume. Blizu je Gazija, nekih 20 minuta hoda. Idemo prašnjavim makadamom za nama se digla prašina kao da jašemo.  Čujemo glazbu, u nekoj „šumi“ od 4 drveta. Dečki sviraju, svaka čast, a plesači digli prašinu. Vjerojatno postoji neki razlog što je šuma posječena,  ali je tužno, pre tužno. Na Srednjakima se sretnemo sa našom ekipom, koju je doveo Mitar (joj,  kako me ovo doveo asociralo na jednu izjavu, ali nije važno). Malo zapjevamo.  Pozdravimo Daruvarčane. Sve je u redu, ali fali Feliks.  Pozdrav Nadi. Odemo provjeriti jel’ ostalo nešto od vinograda.  Fala Bogu, vinogradi ostali.

Vratimo se u Gazije, a tamo raspašoj, i treba. Baš nam je super.  Da ne zaboravim, došao nas posjetiti naš predsjednik, Mutter.. Bilo nas je oko 70. Nije došao zbog gulaša, naravno, došao je reći Bahmajeru, ako prepolovi članstvo nadrlj’o je.

Danas, četvrtak, sastanak, Bahmajer nas broji, svi su tu. Podnosi izviješće i dobija dozvolu da nas „vodi“ i nagodinu.angelina_gljivarenje_004

Ma, tako je bilo, kažem vam.

Malo šale, malo zbilje, ali ozbiljno, izlet je  bio super. Bahmajer ima tu notu, taj štih da izletu da dušu, a onda ne može ništa propasti.

Molim, piši me i za na godinu.

Pozdrav i hvala svima. PK „Tivanovo“, hvala na gostoprimstvu.

Osijek, 27.09.2016.god.

Angelina