Gorski kotar-Bjelolasica; 05.-07.08.2016.

GORSKI KOTAR, 05.-07.08.2016.god. (Bjelolasica 1534 m/nv)

Krenuli smo na osvajanje najvišeg vrha Gorskog Kotara, Bjelolasicu. Trodnevni program počeo je s četvrtka na petak, 05.08. ispred  Bille, Sjenjak.

Sa dvije pauze, stižemo u Tuk, u planinarski dom „Bijele Stijene“. Dočekaju nas poznati domari, Rada i suprug. Raspremimo se po sobama i onda busom do Begova Razdolja, odakle hodači kreću na uspon do najvišeg vrha Gorskog kotara, Kulu, 1534m. A ostali (od prilike pola – pola), ostaju  u restoranu Planinski raj, na štrudli od borovnice. Ovo je  hodanje trebalo biti odrađeno drugi dan, ali  budući je najavljeno nevrijeme za subotu, ovo hodanje je dogovoreno za danas, promjena plana. Grupa je otišla na cjelodnevno hodanje, među njima i dvojica „Bršljanovih legosa“. Ostali su se busom dovezli o Mrkoplja, a onda pješke do Tuka. Poslije podne jedna grupa ide do Matić poljane.

Za prognozu vremena  su  nas prevarili. Vrijeme je bilo super.

Večera i  zabava, spavanje.

Subota opet lijep dan bez kiše, vjetar nam ne smeta. Hodači idu putem Matić Poljana, Begovo Razdolje, špilja Lokvarka, park Golubinjak, Lokvarsko jezero i preko plana, kupanje u jezeru.

Za to vrijeme Tomo i mi pomagači kuhamo čobanac, a Zlaja i „Teletabisi“ peku roštilj.  U posjetu nam dolazi i najstariji aktivni planinar u Hrvatskoj, Branko Blažević- Brana, koji ima 96 godina, živi u Mrkoplju.  Kaže kada je čuo da su stigli osječani, odmah je zamolio Mrvicu da ga doveze. To  je jedan poseban susret, priče, dogodovštine i sl. Zajedno smo svi večerali čobanac, koji je bio izvrstan.

Poslije večere zabava, dokle je tko izdržao.  Iznenađenja nije bilo.

Nedjelja, vjetrovita, pitamo se hoćemo li se moći spustiti do mora. Opet mijenjamo plan, umjesto u Omišalj (zatvoren most) idemo u Dramalj. Kupanje, sunčanje, šetnja i u 15 sati polazak za Osijek. Uz dva stajanja i malo gužve na cesti, u Osijeku smo u 22 i 15 h.

Zahvaljujem se svima koji su bili učesnici ovoga izleta, a posebno se zahvaljujem vodiču Vladimiru Đekiću koji je odradio vodički dio, izvrsno.

Umor nestaje-zadovoljstvo ostaje.

Vođa puta Miroslav-Mitrović-Mitar

Angelinina priča…

Foto: Ivica Mihaljević i Vladimir Đekić