HPO – Dinara, južni Velebit; 09.-11.06.2023.

Nakon, zbog lošeg vremena odgode izleta na najviši vrh Rumunjske, Moldoveanu, odlučio sam organizirati trodnevni planinarski izlet na Dinaru na najviši vrh Hrvatske, Sinjal. U petak ujutro krenula je grupa planinara na izlet, s planom uspona na Badanj, Sinjal i Crnopac, svi navedeni vrhovi su dio HPO-e.

Put kroz BiH, do Maglovljeve livade, koja je mjesto polaska na vrh Badanj, prošao je bez problema. Vrijeme je bilo lijepo a staza do vrha je bila lijepa i ugodna za hodanje. Na povratku s vrha na kojem smo uživali u lijepom pogledu, počela je padati kiša, i mi smo se uputili u planinarsku kuću Brezovac gdje sam rezervirao smještaj. Po dolasku u kuću upalili smo vatru da se ugrijemo i osušimo, večerali i nastavili druženje uz pjesmu i veselje.

U subotu nakon doručka i kave krenuli smo na Sinjal (1831m), najviši vrh Hrvatske. Staza do vrha je bila lijepa i ugodna za hodanje a sa vrha imali smo prelijep pogled jer je vrijeme ovog puta bilo vedro. Po povratku u pl. kuću imali smo dogovorenu večeru. Dolaskom u kuću počeo je pljusak,  večerali smo i nakon toga smo nastavili druženje uz glazbu s prijateljima iz HPD MIV Varaždin.

Nedjelja ujutro, doručak, kava, spremamo stvari i vozimo se do prijevoja Prezid odakle smo krenuli na Veliki Crnopac. Na putu za Crnopac vrijeme je bilo oblačno a povremeno nas je pratila lagana kiša.  Kada smo došli na vrh vrijeme se razvedrilo što nam je bila nagrada pa smo mogli uživati u prekrasnom pogledu na sve četiri strane svijeta. Nakon što smo se vratili do Prezida ponovo je počela padati kiša a mi smo se uputili do Restorana Slapovi Zrmanje na zasluženi ručak. Uživali smo, u najboljoj pečenoj pastrvi koju smo do tada jeli i ljepotama Berberovog buka.

Na povratku u Osijek na auto cesti bila je velika gužva ali najvažnije je da smo sretno stigli. Izlet je u opuštenoj atmosferi uspješno odrađen, svi su bili zadovoljni i sretni jer su, po lijepom vremenu, uživali u druženju, hodanju i prekrasnim pogledima s vrhova.

Umor nestaje a zadovoljstvo ostaje.

Vodič: Stevo Malinović