Štajerske Alpe-Austrija; 08.-11.06.2023.

Izletnička sekcija je opet bila u akciji za produženi vikend na Tijelovo. Ovaj put smo odabrali Austriju kao našu destinaciju i unatoč katastrofalnoj prognozi nismo pogriješili jer sreća prati hrabre i odlučne.

Na put u 2 sata ujutro krenulo je 43 planinara.

Prvi dan (četvrtak) smo obišli stazu Romantični Brundlweg u trajanju od 5 sati hoda sa pauzama, malo nas je oprala kiša ali je sve savladano na visini od 1050 do 1250 m/nm. U hotel u mjestu St. Veitsch stigli smo oko 16 sati. Smještaj po vrhunskim sobama, zasluženo pivo te zajednička večera (švedski stol). Mišići utegnuti i spremni za slijedeća 2 dana. Ekipa od 42 planinara je ishodala kompletnu stazu.

Drugi dan  (petak), ustajanje po planu u 6 i 30, doručak u 7 i u 8 busom na put od 60 km do jezera Teilchalm na visini 1.126m/nm. U 9 i 15 grupa od 38 planinara pod Jopinim vodstvom kreće put Steirische Jockla-Hochlantscha 1.720m/nm (najviši vrh Grazerskih alpi) – pl. doma Gutter hurte do jezera Teilcheim (kružna staza). Svi su savladali stazu do 16 sati. Pred pravi prolom oblaka utrčavamo u bus i povratak do hotela. Odmor uz puno utisaka sa hodanja, zajednička večera pa na spavanje jer sutra nas čeka uspon na najviši vrh našeg izleta.

Treći dan (subota), ustajanje u 6 i 30, doručak u 7 i u 8 busom na put od 15 km do parkinga Brunnalm na 1.156m/nm. Imali smo neviđenu sreću da je taj dan bila neka fešta u domu pa je radila sjedežnica i ekipi od 28 najhrabrijih planinara skratila put za gore za 1 sat pa su tako stazu od parkinga preko pl. doma Graf Meran haus na 1836m/nm do vrha Hohe Veitsch 1.981m/nm, ishodali malo po kamenu, malo po snijegu, pa kroz maglu, a na silasku okupani suncem od 9 do 15 sati. Kada sam ih dočekao s busom njihova ozarena lica su mi govorila da je uspon bio vrhunski. Po povratku grupa je  još obišla i Pilgerkreuz – vidikovac (najveći drveni križ na svijetu ( 40,7m). Povratak u hotel, zajednička večera, jedni su otišli odmarati, drugi kao i prethodnih dana “tunkati” u bazenu i sauni, a nas 15 je gledalo finale Lige prvaka uz neizbježnog pivkana.

Četvrti dan (nedjelja), ustajanje u 7 sati, doručak, pakiranje stvari u bus te u 9 i 30 polazak za Grunnersee (zeleno jezero na 776m/nm). Njegovom ljepotom i smaragdno zelenom bojom svi smo bili fascinirani. Svaki puta kada dođem na ovo mjesto ljepše je na neki drugi način. U 13 i 30 po dogovoru smo krenuli kući i sigurnom vožnjom kroz tri proloma oblaka, sa pauzom u Varaždinu u Osijek smo stigli oko 21 sat.

Zahvalio bih se ekipi na više nego korektnom ponašanju, vozaču Dragi na odličnoj vožnji, a mojim legama Josipu Karakašu, Željku Ivanušiću, Ivici Baričeviću, Valentinu Fabingu i Vlatku Lončaru posebno hvala na pomoći oko vođenja na stazi i pažnju posvećenu kompletnoj hodačkoj ekipi.

Svu ljepotu ova 4 dana boravka u Austriji će vam pokazati fotke jer one govore puno više od riječi.

Do nekog od slijedećih izleta izletničke sekcije srdačno vam mašem.

Vaš Mitar!