HPO-Gorski kotar-južni dio; 16.-18.04.2021.

16.- 18.04.   HPO Gorski Kotar-južni dio
Bitoraj 1386 m, Kobiljak 1119 m, Medviđak 1027 m i Viševica 1428 m

 

U petak, 16.04.2021.,12 odvažnih planinara, koji ne odustaju od izleta bez obzira na kišu, snijeg, led, Covid, krenulo je u 5:30 sati na izlet u Gorski Kotar. U planu nam je bio obilazak 4 KT HPO-e, Bitoraja, Kobiljaka, Medviđaka i Viševice.

Uspon na Bitoraj bio je pravi zimski uspon dužine 10 km, gdje smo se probijali kroz snijeg visine pola metra, a mjestimično su nanosi snijega bili i viši. Na nekoliko mjesta imali smo i zaleđene površine. Dan je bio lijep i mi smo uživali, a naročito kada smo se spuštali niz padinu poznatim guzenberger stilom. Nakon povratka, dobro raspoloženi, otišli smo u apartmane u Fužine na zasluženi odmor.

U subotu je po planu je bio uspon na Kobiljak i Medviđak, kružnom stazom dužine 15 km s polaskom iz mjesta Lič. Staza je bila lijepa i zanimljiva za hodanje sa završnim usponom po stijenama na Medviđak. Povratak do automobila, na našu žalost, bio je hodanje po asfaltu.

Nedjelja ujutro, oblačno i hladno vrijeme. Otišli smo u mjesto Ravno odakle idemo na uspon na Viševicu. Početak staze podsjeća na Papuk ali do vrha gdje je bilo vjetrovito i hladno a osjet temperature -11 stupnjeva, hodali smo preko snijega i leda. Po povratku sa 10 km hodanja krenuli smo za Osijek.

Po licima i komentarima zadovoljnih planinara možemo zaključiti da je izlet uspješno odrađen u čemu mi je pomogla Jasminka kao i svi ostali sudionici izleta. Zahvaljujem veseloj ekipi na suradnji i srdačan pozdrav do nekog novog izleta.

Stevo Malinović