HPO-Pelješac, Mljet, Dubrovačko područje; 10.-12.11.2023.

U petak ujutro u 3 sata krenula je grupa planinara za Pelješac, Mljet i Dubrovačko područje.

Put od Osijeka do Žuljane gdje je  početak staze na vrh Sveti Ivan, prošao je bez problema. Na putu smo imali dvije pauze, u Brankovićima i Restoranu Kovačević u Jablanici. Vremenska prognoza za vikend je bila, sunce, kiša, oblačno, vjetrovito i sve se to izmjenjivalo.

Stigavši u Žuljanu parkirali smo vozila i krenuli na Vrh Sveti Ivan. Vrijeme je bilo kako sam već opisao a ekipa je bila dobra pa smo se bez problema popeli na vrh, odmorili, fotografirali i spustili do vozila. Odvezli smo se do Komarne gdje sam rezervirao jako lijepe apartmane Holiday home, smjestili se i onda je krenulo druženje. Na raspolaganju smo imali veliku i lijepo uređenu konobu gdje smo upalili vatru u roštilju, pripremili večeru i uživali u dobroj hrani, glazbi i druženju.

Subota, buđenje, doručak, kava i odlazimo do Prapratnog, plovimo trajektom na Mljet pa se vozimo do Babinog polja na početak staze na Velji grad. I danas je ekipa bila dobra i uspješno se popela na vrh. Na vrhu imamo pauzu za fotografiranje i osvježenje. Nakon povratka s vrha idemo u nacionalni park Mljet, na vidikovac s prekrasnim pogledom Montokuc. Po silasku s vidikovca vraćamo se u apartmane na večeru i druženje.

Nedjelja, buđenje, doručak, kava a zatim se vozimo do mjesta Majkovi na početak staze za Neprobić. Na vrhu smo se fotografirali i okrijepili a zatim je slijedio povratak do vozila. Na putu kući svratili smo u restoran Kovačević na Jablanici na ručak, naravno da je većina izabrala janjetinu. Nakon ručka idemo za Osijek i put je prošao bez problema.

Izlet je u dobroj i opuštenoj atmosferi, bez obzira na kišu, vjetar na vrhovima uspješno odrađen. Svi su bili zadovoljni i sretni jer su uživali u lijepoj prirodi, dobrom hodanju, dobroj hrani i još boljem druženju.

 

Umor nestaje a zadovoljstvo ostaje.

Vodič: Stevo Malinović