HRVATSKO ZAGORJE-„ Grebengrad“ i „Varaždin“; 31.08.-01.09.2019.

Nastavak višegodišnjeg ciklusa izleta po Hrvatskom zagorju. Osmišljeni su kao planinarsko – turističko – edukativni izleti sa upoznavanjem znamenitosti svih zagorskih županija. Ovo je dio Varaždinske županije, odnosno njezin južni dio sa gradom i okolicom Novog Marofa.

Polazak u 05,00 sati sa uobičajenog mjesta. Put prolazi uobičajeno. Red smijeha, papice i traženja wc-a.

Oko 10,00 sati dolazimo u selo Podevčevo, polazišna točka našeg planinarskog dijela izleta. Cilj su nam vrhovi: Mali Čevo, Veliki Čevo (HPO) i Veliki Lubenjak (HPO).
Krećemo u 10,30 sati. Po planu imamo oko 5 sati planinarenja. Kako je početak staze koja izlazi iz sela, strm i dužine oko cca sat vremena, tempo nam je lagan i prilagođen skupini. Sva muka prolazi kad dolazimo do vrha Mali Čevo. Pogled je stvarno očaravajući. Slikanje i pauza nakon uspona.
Idemo dalje prema Velikom Čevu. Dolazak na vrh ponovo budi emocije. Još ljepši pogled. Velika sjenica, klupe, križ… Osjećaj kao da nismo na vrhu nekog brda.
Ovdje pravimo pauzu za ručak.
Nakon pauze krećemo prema Velikom Lubenjaku i PD Grebengrad. Staza je dobra, u hladovini šume ali ipak topao i dosta vlažan dan čini svoje. Blago umorni i iscrpljeni dolazimo u dom gdje nas očekuju domaćini iz HPD Grebengrad Novi Marof.
Smještaj u dom i okrjepa čini čuda. Svi nasmijani i veseli čekamo gulaš za večeru.
Nakon večere druženje, pjesma i zaslužen odmor u krevetima.
Moram napomenuti da jedan od planinara, koji su prošli stazu, ima 6 i po godina i da u rujnu kreće u prvi razred. Da, dobro ste pročitali. Patrik Bilić veseli dječarac, pravi nogometaš i Kohortaš doslovno je pretrčao stazu sa osmjehom na licu. Njegova vedra narav i tisuću pitanja, stazu i put je činila lakšom. Uz naše Legose i ovakve planinare vidimo da će naša družina trajati i trajati još dugo, dugo…

Drugi dan je planiran posjet Varaždinu i završetku Špancirfesta. Obilazimo stari grad Varaždin i muzej grada. Uz stručno vodstvo upoznajemo se sa povijesti nastanka grada i bitnim znamenitostima grada i cijele županije. Nakon toga je slobodan dio dana za obilazak i uživanje u Špancirfestu.
Naravno, sve što je lijepo kratko traje tako je i ovaj dio proletio, a mi se moramo vratiti u stvarnost i krenuti put Osijeka.

Povratak prolazi u najboljem redu. U Osijek dolazimo u 20,30 sati.
Zahvaljujem se ekipi na povjerenju i pruženoj potpori koju su mi dali. Također, hvala Stevi i Vedranu na pomoći pri vođenju grupe.

Robert Gergurec

Foto: Marija Bokun