Vran planina-Raduša; 20.-22.09.2019.

Ranojutarnje okupljanje i krećemo po dogovoru u 04:00 sa starog mjesta.

Vožnja se nešto odužila ali na vrijeme stižemo do sela Zahum i spomen kuće Dive Grabovčeve.

Kratki predah i krećemo na Radušu pod sigurnim vodstvom domaćina Stipe Vukadina. Korak po korak i stižemo na najviši vrh Raduše, Idovac 1956 m. Slijedi zajedničko slikanje i povratak do busa taman prije mraka. Odlazimo do planinarskog doma Orlova stina na Blidinju gdje nas dočekuju domaćini sa odličnim junećim gulašom. Budući da je umor odradio svoje, što od puta, a što od uspona pomalo umorni odlazimo na zasluženi počinak.

Drugo jutro ustajanje i odlazak na Vran. Početno mjesto uspona Kedžara. Uz prekrasno vrijeme, sunčano i bez vjetra, te uz predivne vidike stižemo na Veliki Vran 2074 m. Uspon je odradilo 27 planinara pod vodstvom Marina Radoša. Slijedi spust do Hajdučkih vrleti.

Nakon kraćeg odmora odlazimo u Tomislavgrad do Franjevačko samostana gdje nas dočekuje

gvardijan fra Sretan Čurčić. Upoznaje nas sa bogatom poviješću samostana, vrhunac je bio posjet izložbi „Duvanjski praslon-div iz pretpovijesti“. Slijedi kraći predah u Tomislavgradu i odlazak na zasluženu večeru u planinarski dom. Uz odličnu večeru, prasetinu, te odličnu glazbu zahvaljujući DJ Milijanu, slijedi zabava do ponoći.

Zadnji dan izleta odlazimo do Ramskog jezera, posjećujemo Šćit, franjevački samostan, te etnografski muzej.

Puni dojmova krećemo za Osijek, te uz kraće pauze dolazimo na odredište u noćnim satima.

Hvala domaćinima na susretljivosti i trudu da na ovaj izlet ostane u odličnom sjećanju. Posebna zahvala predsjedniku PD „Orlova stina“ Anti Vukadinu, vodičima Stipi Vukadinu i Marinu Radošu te ženskoj ekipi iz planinarskog doma na gostoprimstvu.

Hvala svim planinarima, sudionicima izleta, te kolegama vodičima Ivanu i Josipu.

Pozdrav do nekog drugog izleta…

Vodič: Ivica Tabak

Viđenje izleta naše planinarke Ines Pačar-Riba

Foto: sudionici izleta