Istra (Staza 7 slapova, Ćićarija: vrhovi Žbevnica i Veliki Planik); 22.-24.04.2022.

Iako je bilo najavljeno promjenjivo vrijeme za Istru nas 19 krenulo je na put u dva  kombija i jednom automobilu. Put autocestom, uz dva zaustavljanja, prošao je bez problema. Dolaskom u Buzet obišli smo stari grad a nakon toga smo se uputili u PD Žbevnica  a tu smo dogovorili noćenje. Po dolasku u dom smo se spremili i uputili na vrh Žbevnica  gdje smo uživali po lijepom vremenu i super pogledu na okolne vrhove. Po povratku u planinarski dom nekoliko planinara je odlučilo ponovo otići na vrh pri čemu ih je u povratku uhvatio pljusak ali im to nije pokvarilo raspoloženje.

U subotu smo se odvezli do Buzeta odakle smo krenuli na Stazu 7 slapova. Sam početak staze je bio zahtjevan zbog klizavog terena pri čemu su nam od pomoći bile postavljene sajle za osiguranje. Nije bilo puno vode pa slapovi nisu pokazali svu svoju snagu i  ljepotu ali bez obzira na to ipak je bilo lijepo. Po povratku u dom čekala nas je naložena vatra za roštilj pa smo se odmah prihvatili posla.

Vremenske prognoze za nedjelju, koje smo mi gledali, nisu obećavale lijepo vrijeme  ali nas je domar Dorijano uvjeravao da će biti lijepo vrijeme. Otišli smo do PD Poklon gdje je padala kiša ali dok smo mi popili kavu i čaj vrijeme se razvedrilo. Nakon što smo se pripremili uputili smo se rutom PD Poklon-Ošalj-Mali Planik-Veliki Planik-PD Poklon, što smo super prehodali. Oni koji nisu htjeli hodati planiranu stazu ostali su kod planinarskog doma, obišli su centar za posjetitelje parka Učka i hodali kraću stazu. Na povratku smo se uputili u Ravnu goru na ručak. Izlet je uspješno odrađen i svi su bili zadovoljni a i vrijeme nas je poslužilo jer sreća prati hrabre.

Umor nestaje a zadovoljstvo ostaje.

Vodič: Stevo Malinović