Izlet iznenađenja–Subotica–15.7. do 16.7.2017.

IZLET IZNENAĐENJA – SUBOTICA – 15.7. do 16.7.2017.

Planinarsko društvo Bršljan-Jankovac iz Osijeka otvorilo mi je svoja vrata i dalo priliku da ostvarim dugogodišnju želju, a to je da postanem član njihove obitelji.

Moja početnička planinarska avantura u trajanju od dva dana skrivala je riječ iznenađenje tj. planinarenje iznenađenja.

Subota 15.7.2017. – Grad Subotica

Avantura započinje ispred Interspara u 6:00 sati. Znatiželjno ulazim u autobus te jedino što mogu uočiti su nasmijana lica svih članova društva. Krećemo, sendviči i napitci nisu jedini zvukovi unutar autobusa već i raspjevani „Bršljani“. Dunav se nije zaustavio, a mi smo oko 9:00 sati stigli u Suboticu koja nam predstavlja svoj poznati „Buvljak“ koji nudi, kako bi to rekli naši organizatori planinari, mogućnost kupovine od igle do lokomotive. U laganom ritmu nastavljamo dalje, ali u sigurnim rukama domaćina, članova planinarskog društva „Spartak“ koji planinare vode na mjesto koje planinari najviše vole tzv. „Dudovu šumu“. Mene je posebno dojmio taj susret. Kao što dud karakterizira razgranata krošnja i korijenje te zreli sočni plodovi tako i zajedničku suradnju karakterizira srdačnost, poštovanje i uzajamno nadopunjavanje osnovnih planinarskih vještina.

Razigranog duha svi zajedno koračamo putem secesijske ture. Sinagoga ukrašena motivima latica karanfila, srca i paunovog perja koja pobuđuje osjećaj radosti. Katedrala građevina kasnog baroka posvećena zaštitnici Subotice Sv. Terezi Avilskoj. Gradska kuća s Velikom vijećnicom koja pobuđuje romantično srce planinarki i planinara, Franjevačka crkva te Suvremena galerija Subotice. Sa sigurnošću mogu reći kako je obilazak ovog grada ostavio veliki utisak svojim zelenim i raspjevanim ulicama te kulturnim naslijeđem.

Slijedi još jedno iznenađenje. Ulazimo u prostoriju planinarskog društva „Spartak“ gdje nam domaćini priređuju lijek za dušu i tijelo. Pregršt riječi dobrodošlice, topla kava, domaća rakija i pravi planinarski specijalitet.

„Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana.“

Na pola puta subote u Subotici krećemo autobusom prema Paliću, jezeru i naselju istog imena koji se nalazi 8 kilometara istočno od Subotice. „Bršljani“ su spremni za rekreaciju i opuštanje. Neki okreću pedale, neki uz vjetrić pjevuše bećarce, neki pozorno slušaju mitove o nastanku Palić jezera te neki uživaju u umirujućem djelovanju termalne vode.

Sa zalaskom sunca krećemo prema etno parku koji se sastoji od dva salaša Majkinog i Cvetnog, ribnjaka, male ergele, seoskog dvorišta i nepreglednih voćnjaka. Večer bi opisala:

„Gurmani mogu da uživaju.“

„Tambura, tako lipo svira, k’o da note par slavuja dira.“

„Nekom jutro, a nekome veče.“

Ponoć je. Planinari su spremni za počinak u oazi Franjevaca kod mjesta Horgoš.

Nedjelja 16.7.2017. – Subotička peščara

Kažu da se po jutru dan poznaje, a naše jutro započelo je na duhovan i pozitivan način. „Bršljani“ su dali do znanja da se drže svojih obećanja, a to je da su tu da bi pomagali jedni drugima. Nakon zajedničkog doručka u 10:00 sati uputili smo se prema Subotici te zajedno sa planinarima iz planinarskog društva „Spartak“ prema Subotičkoj peščari.

Izlaskom iz autobusa primijetila sam odlučnost i spretnost svakog planinara tj. njegovu spoznaju o odgovarajućoj opremi koju zahtjeva pješčana podloga, prilagodbu vremenskim uvjetima i poznavanje vlastitih mogućnosti pri odabiru pješačkih staza. Predviđeno pješačenje Subotičkom peščarom nudilo je varijantu kraće i duže pješačke staze te njezinog vodiča. Ponesena dosadašnjim dojmovima odlučila sam se za dužu varijantu. Putovanje počinje.

Na samom početku lijepa vijest i to u obliku putokazne table i mape staze te zaključak da se nalazimo na mjestu suživota prirode i čovjeka. Sve je veći broj koraka u pijesku, pluća se hvale količinom kisika, znatiželjne glave ispituju domaćine puta, znoj i otkucaji srca šalju osjećaj zadovoljstva i poleta, a pogled upija mjesta visoke biološke raznolikosti.

U teoriji: „Energetska bilanca je stanje organizma u kojem su unos i potrošnja energije ekvivalentni tijekom određenog perioda.“ U slučaju našeg planinarenja energetska bilanca je stanje u kojem su unos pjesme, zajedničkih odmora i obroka, dijeljenja savjeta i podrške te upornosti ekvivalentni s mladošću bagrema, mudrosti opstalih hrastova, živosti topola, mirisa mente te svježine borovih šuma. Definitivno osjećaj života unutar Subotičke peščare.

U 17:00 sati susreću se planinari kraće i duže pješačke staze te slijedi zajednički kasni ručak i povratak gradu na Dravi.

„Naše misli po ravnici putuju.“

U ugodnom društvu vrijeme brzo prolazi pa i izlet iznenađenja. Veliko hvala marljivim rukama Mire i Miroslava, organizatora puta. Hvala i naklon svim članovima planinarskog društva „Bršljan–Jankovac“.

 Ivana Sović