Jablanac-Velebit; 31.05.–03.06.2018.

Izlet u Jablanac, na Rab i na Velebit!

Dugo smo ga čekali i okupljali se ali se sve isplatilo. Ekipa od 40 planinara krenula je sa srijede na četvrtak zamišljenim putem prema Jablancu. Lagano dremuckajući stigli smo do Senja, obišli kulu Nehaj, popili ranojutarnju kavicu na rivi, dokupili potrepštine za dom i oko 9 sati stigli u Jablanac odnosno najniži planinarski dom (20m/nm) ali stepenica kao u raj. Smjestili se u vrlo uredne sobe kod divnih i dragih domaćina (Jasne i Zlatka), te nakon kraćeg odmora ekipa (njih 14) pod vodstvom Mirele je otišla na trajekt u Stinicu pa preko na Rab. Uspješan uspon na vrh Kamenjak, razgled Raba, kupanjac i povratak navečer u dom. Ostali na kupanju, odmaranju, šetnji po predivnoj Zavratnici.

Drugi dan ustajanje u 6 da bi se izbjegla koliko-toliko velika vrućina (32 ºC). Doručak, kavica pa u 7 polazak busom do Alana. Dok Branimir mota po serpentinama ekipa (njih 25) sve više podiže raspoloženje. Po dolasku uspon na Krajačev kuk (jedan dio puta i na sve četiri). Ali sve uspješno savladano i povratak u dom oko 17 sati. Zasluženi kupanjac i večera (pileći paprikaš ala Tomo@Mitar, oliti Goli kuhari). Druženje uz glazbu, šalu i kartanje. U ponoć na spavanje jer sutra je nova tura.

Subota ustajanje u 6 sati pa u 7 ponovo u vješte ruke Branimira do Alana. Ovaj put smo se odlučili za Zečjak (grupa od 30), jer veliki dio grupe nije bio, pogled od tamo je nezaboravan na more, škoje…Povratak oko 15 sati, uživancija u moru koje je za razliku od prijašnjih dolazaka iznenađujuće ugodno za kupanje. Danas je kuharski tandem izčarobirao čobanac s prilogom da prste poližeš. Ponovo druženje uz glazbu, kartanje, neki su otišli u večernji obilazak Jablanca, još malo piva pa noćenje.

U nedjelju slobodno prije podne za šetnju, kupanje te u 12 i 30 polazak za Osijek gdje smo nakon ugodne vožnje uz kraće stanke stigli oko 20 sati.

Mislim da sam uspio u namjeri da moji prijatelji planinari budu zadovoljni sa ova četiri dana provedena na lokaciji gdje planina ljubi more.

Na kraju bih se zahvalio na pomoći mojim prijateljima vodičima: Mireli, Ivici i Josipu, zatim tetama od pomoći: Snježi, Ljilji i Etelki, te mojim redušama: Sanji, Dijani, Dragici, Eleonori, Lei i Marti, te Branimiru na ugodnoj i sigurnoj vožnji.

Posebno i veliko hvala domaru i domarki na divnom gostoprimstvu.

Do slijedećeg izleta u mojoj organizaciji (Slovenija 09-12.08.) mašem na pozdrav i preporučam se!

Vaš organizator izleta i vođa puta: Miroslav Mitrović-Mitar

Foto: Ivica Mihaljević