Jubilarni Jankovački Planinarski Put; 11.05.2024.

Jubilarni jankovački planinarski put počeo je s pripremama u  rano jutro ispred planinarskog doma Jankovac koji obilježava 90 godina postojanja. Nebo je već u tim ranim satima pokazalo da će nam dan biti vedar i sunčan.

Planinari su se počeli okupljati u velikom broju oko 8,30 h, njih 500-stotinjak te se našem Jubilarnom jankovačkom planinarskom putu pridružilo 17 Planinarskih društava; iz RH 12, iz BiH 5 i iz RS 1 . Pridružio  nam se  i Gradski savez za sportsku rekreaciju „Sport za sve“ Osijek te HGSS Orahovica i HGSS Osijek. Oduševio nas je veliki broj djece naših Legosa i ostalih koji su vrlo rado prošetali Grofovom stazom. Lijepo je bilo vidjeti sva ta pozdravljanja i grljenja ljudi koji se dugo nisu vidjeli.

Budući je ovako lijepa okrugla obljetnica planinarskog doma na Jankovcu imali smo prigodu postaviti ploču na isti s fotografijama osoba koje su najzaslužnije za njegovo stvaranje. Kratku priču o domu ispričao je nazočnima g. Balić koji je bio prigodno odjeven u odjeću Grofa Jankovića, a imali smo i dvije dame naše planinarke odjevene u haljine 30-tih godina prošlog stoljeća, dok je naš predsjednik Mutter bio obučen u planinarsku odjeću toga vremena. Nakon doručka vodiči su poveli planinare na nešto izmijenjenu kružnu stazu JJPP-a te se kretalo od samog doma do Rusta i nazad, a druga kružna staza nešto lakša bila je od doma do Mrežastog Rusta i nazad.

Kako su se prva vratila djeca sa staze, onima koji su završili prethodni mjesec dječju planinarsku školu uručene su diplome, a ostalima zahvalnice za sudjelovanje na našoj manifestaciji. Bravo!

Našem dugogodišnjem planinaru i vodiču Miroslavu Mitroviću – Mitru uručena je zlatna značka Hrvatskog planinarskog saveza za doprinos i veliko zalaganje u planinarstvu. Bravo!

Po povratku planinara sa staza dočekao ih je prefini planinarski grah raspoložene kotlić ekipe, bilo je i kolača koje su pripremile vrijedne ruke naših planinarki. To je bio pravi recept za  druženje pa čak i malo plesa uz dobru glazbu DJ-a.  Bravo, tako nam i treba! 🙂

Do slijedećeg Jubilarnog jankovačkog planinarskog puta vedro i sretno svima!

Tajnica
Lidija Ivandija