JJPP; 11.05.2024.

11. 5. 2024. subota, HPD „Bršljan-Jankovac“ organizirao je proslavu i planinarenje povodom 90. godina planinarskog doma „Jankovac“ te kao domaćin, okupio brojna društva i posjetitelje parka.

Već popularna proslava, ove godine je i u duhu HPS-a pod nazivom „ 150 izleta za 150 godina organiziranog planinarstva“ te nam je izuzetna čast što je i naša proslava dio ove velike obljetnice.

Dočekala nas je predivna proljetna subota, okupana suncem nakon par dana kiše. Kao stvorena za planinarenje i hodanje, ni pretopla, ni prehladna. Taman.

Planinari, već navikli na rana vikend buđenja, uzbuđeno su čekali polazak u 6:30 sa parkirališta iza Rockatikija. Veliki odaziv je krenuo iz samoga društva, te su planinari, mali i veliki krenuli sa 3 autobusa prema svome odredištu, PD „Jankovac“.

Kod samoga doma, spremno su čekali preostali članovi HPD „Bršljan-Jankovac“ koji su se pobrinuli i organizirali doručak za sve planinare i planinarke. Veseli i nasmijani, dočekivali su goste sa slavonskim doručkom te posluživali kruh sa masti i paprikom, pekmezom, i eurokremom za najmlađe i one koji vole slatko. Uz to išla je i kava, čaj i pokoja žestica za bolji početak dana.

Kad smo se svi okupili, okrijepili i podružili, prije samoga početka hodanja, predsjednik društva HPD „Bršljan-Jankovac“  Miro Mutter i članovi, održali su uvodnu riječ o organizaciji, stazama te povijesti PD „Jankovac“, prikladno odjeveni u starinskim planinarskim odorama.

Nakon toga, došao je red i na jubilarno fotkanje.

Kako bi staze bile sigurne i uređene, povodom 90-te proslave, markacisti HPD „Bršljan-Jankovac“ su pregledali, markirali i pripremili staze te je naglasak bio na manje poznatim stazama Papuka kao što su Rust i Mrežasti Rust. Sve je bilo spremno za planinare i izletnike željnih nekih novijih dijelova Papuka.

Tako su organizirane 3 staze po težinama, namijenjene svim uzrastima koje su vodili licencirani vodiči društva te pomoćni vodiči. Za sigurnost i pomoć, kao i uvijek, spremno su se pobrinuli članovi GSS-a iz Orahovice i Osijeka te je planinarenje moglo početi.

Prva grupa je startala u 9:15 i krenula na modificiranu stazu (6h hoda) Jankovačkog jubilarnog planinarskog puta koja je vodila od PD „Jankovac“, preko Rudetine do Rusta koji se nalazi na 772 m i nazad do PD „Jankovac“. S obzirom kako je to bila duža i teža staza, ugodno smo bili iznenađeni kad smo krenuli te brojali 73 planinara/ke željnih dužeg hodanja.

Druga grupa je krenula u 9:30 na srednju, kružnu stazu (3h hoda) koja je krenula od PD „Jankovac“, preko mrežastoga Rusta, kruži Papukom te vodi nazad do PD „Jankovac“. U obilazak staze krenulo je 147 planinara i planinarki te su na ovoj stazi ujedno bili i najstariji planinar od 88.godina te najmlađi planinari od 3. i 6. godina. Zaluženo, dodijeljenja su im i priznanja za sudjelovanje.

Treća grupa je bila obiteljska – izletnička staza koja je krenula u 9:30 na kružnu Grofovu poučnu stazu koja je brojala najviše planinara/ki te ih je bilo 186. Ujedno su se priključivali svi ostali posjetitelji i planinari koji su se pridružili proslavi, organizaciji i hodanju. Staza je bila poučnog karaktera u kojoj su sudjelovali i „Legosi“, najmlađa sekcija planinara HPD „Bršljan-Jankovac“. Oni su ovaj dan iskoristili ne samo za hodanje, već i učenje te su se vodiči dodatno oboružali znanjem, jer male glavice uvijek žele znati više. U sklopu staze organizirana je proslava završetka Dječje planinarske škole za naše „Legose“ te su uručene diplome i zahvalnice našim najmlađim članovima i budućim velikim planinarima i planinarkama koji su položili Dječju planinarsku školu.

Dok su planinari/ke hodali po stazama, pred domom se održavao cijelodnevni program uz glazbu, druženje, te animaciju onih najmlađih. Veselja i dobre glazbe nije manjkalo, a kako se je koja grupa vraćala, tako se dijelio pravi slavonski grah uz luk, koji su cijeli dan pripremali naši vrli kuhari iz društva. A nema boljeg graha do graha iz kotla i nema straha da će netko ostati gladan.

Kako se koja grupa vraćala, tako je veselje i druženje raslo te potrajalo do kasno poslijepodnevnih sati. Zadnji gosti i članovi su ispraćeni oko 18h.

Na kraju dana brojali smo preko 500 registriranih planinara i planinarki.

Odazvalo se 18 planinarskih društva, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Pridružio se i Gradski savez za sport i rekreaciju sa 65 članova.

Posebne zahvale svima koji su se odazvali te uljepšali ovu proslavu svojim dolaskom te im ovim putem još jesnom, od srca zahvaljujemo što su upotpunili ovaj važan dan u našoj planinarskoj zajednici te se radujemo nekim slijedećim susretima, proslavama i planinarenju.

                                                  Ena Bajhard