Ovčar-Kablar; 19.-21.04.2024.

Izlet u organizaciji vodiča Miro Muttter.

Polazak 19.04.2024. u 3,00h s parkinga iza Rokatikija

 

1. dan, petak, 19.04.2024.

Okupljanje na našem poznatom parkiralištu, ranojutarnji pozdravi i smještanje u autobus.

Vožnja preko granice uz jednu dužu pauzu, te nadalje kroz Srbiju do Čačka, Ovčarsko-kablarska klisura.

Dočekali su nas domaćini Goran i Bato te nas poveli u laganiju šetnju. Predviđen je lakši put s obirom na putovanje te su nas proveli kroz šumoviti dio do vrha Kablar 889m/nv i poznate kablarske klisure s koje se vide prekrasni meandri Morave i manastiri.

Za kraj i nakon ugodnih cca 5 sati laganog hoda, došli smo do PD „Kablar“ te su nas naši domaćini iznenadili sa još jednim divnim dočekom, sa svježom kavom, poznatom čačanskom šljivovicom, kiflicama i pivom.

Odlazak do autobusa te vožnja do novootvorenog hotela „Beli Dvori“ te smještanje u sobe.

Nakon smještaja, odlazimo do obližnjih restorana na večeru.

 

2. dan, subota, 20.04.2024.

Buđenje i doručak iz ranca ili obližnje pekare, te pokret prema busu u 8,00h. Sastajanje sa domaćinom Goranom kod Ovčar Banje te startanje prema vrhu Ovčar.

Odmah na početku nas je dočekao uspon za zagrijavanje, a tako se i nastavilo nakon velike pauze koju smo napravili kod ženskog manastira Sretenje koji se nalazi podno samoga vrha. Nakon manastira, jedan dio grupe je ostao uživati u predivnim vidicima, setnji oko manastira i kroz manastir, te je drugi dio grupe nastavio do vrha.

Put vodi uzbrdo, kroz šumu i medvjeđi luk, koji je bio u punom cvatu, te se pred kraj izlazi iz šume na makadamski put koji vodi do vidikovca gdje se nalazi i repetitor. Najbolje mjesto za napraviti pauzu, što smo i odradili, jer pogled puca direktno na cijeli Čačak, okolna brda, i ono najzanimljivije, meandri zapadne Morave. Pauza se potrošila na fotkanje te smo krenuli dalje, još malo uzbrdo kroz šumu do samoga vrha Ovčar 985m/nv.

Nakon još malo fotkanja, krenuli smo prema manastiru, gdje smo svi zajedno obišli manastir, upoznali se sa njegovom poviješću te su nas dočekale manastirske sestre sa svježom kavom, rahatlukom, vodom i ponudom iz svoje riznice krema, rakija, vina. Proizvodi su na prirodnoj bazi, sačinjeni od biljaka koje su ljekovite i rastu na njihovom području. Nakon predivne i ugodne dobrodošlice, nastavili smo dalje cestom koja vodi do planinarskog puta prema muškom manastiru Svete Trojice. Nakon obilaska i razgledavanja povijesne arhitekture, nastavljamo dalje te pratimo livade i potoke makadamskim putem do zavšetka i početne točke, Ovčar Banja. Na kraju samoga puta, smješten je restoran u kojem smo se okrijepili za kraj dana, zapjevali i zaplesali te krenuli prema hotelu.

Nakon kratkog odmora, uputili smo se prema Čačku na večeru, zabavu i ples.

 

3. dan, nedjelja, 21.04.2024.

Buđenje, doručak iz ranca ili obližnje pekare, odjava iz hotela te ponovno idemo prema Ovčar Banji, ali ovoga puta na kupanje u poznatim termalnim vodama.

Taman se vrijeme pokvarilo i nakon dva savršena sunčana dana, dočekao nas je kišni dan, kao stvoren za kupanje u zatvorenom, i za one hrabrije, otvorenom toplom bazenu.

Imali smo dovoljno vremena za kupanje i rekuperaciju, koju kavicu i još jedan doručak.

Oko 12,00h smo krenuli prema Osijeku, te smo stali za kratak obilazak Čačka. Pokupili smo i dio ekipe koji je otišao direktno do Čačka u obilazak i pokoji shopping. Goran nam je pokazao gdje raste najveći fikus, ostatke rimskih termi u samome centru grada te povijesnu arhitekturu. Oprostili smo se sa našim predivnim domaćinom, kojeg toplo preporučamo.

Za kraj smo napravili još jednu gužvu u restoranu Čolakova kafana. Nakon pauze za ručak, nastavili smo put do Osijeka uz jednu pauzu na putu te smo stigli oko 20,00h na parkiralište kod Rokatikija.

 

                                                                                                                          Ena Bajhard

Foto: Ankica Ursić Molnar