Kalnik i Bilogora; 13.-14.06.2020.

Izlet na Kalnik i Bilogoru

Kad sam prvi puta vidio Stari grad Veliki Kalnik i tu okolinu oko njega, pomislio sam kako sve to toliko nestvarno djeluje. U svakom trenutku pomisliš kako ćeš naletjeti na Bela IV. ili na njeno Veličanstvo Barbaru Celjsku alias Crnu kraljica (dobro, nju baš nisam htio sresti, al ajd, red je spomenuti).

Nas 27 smo se uvjerili kako je dva dana premalo da se obiđu sve te ljepote Kalnika. A bili smo i na Vranilcu i na starom gradu Veliki Kalnik i na Peci i kod Svetišta Majke Božje Hruškovske i na Poučnoj stazi oko Kalnika i u Križevcima. A najbolje ideje o nekim budućim „planinarenjima“ su nam padale na pamet hodajući i otkrivajući mogućnosti svih povezanih lokacija kao što je 3-satna ruta hodanja do Varaždinskih toplica, cjelodnevno kupanje i u popodnevnim satima povratak nazad.

Planinarski dom Kalnik. Što reći, svi smo bili oduševljeni. Velik izbor hrane, izvrsno pripremljena, količina dovoljna za bar još dodatnih pet osoba izvan naručenih količina. Smještaj je moguć u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama te u zajedničkoj spavaonici. Domaćini iznimno ljubazni, organizacijski sve savršeno. Stvarno veliko hvala i Marinu i Višnji i brojnom osoblju koje ne poznajemo i koje spada s nogu da bi sve to funkcioniralo tako dobro.

Na povratku prema Osijeku uspješno smo osvojili i još jedan vrh jedne naše gore, Bilogore. Stankov vrh (309 m). Kako smo mi ozbiljna skupina planinara, automobile smo ostavili na početku makadamske ceste i hodali tih 1,3 km do samog vrha.

Uvijek nešto naučiš i pokupiš na tim izletima. Vidjeli smo kako izgledaju Alpinine gojzerice koje se obuku nakon dužeg vremena nekorištenja (džonovi su se doslovno raspali), a ja sam napokon shvatio da pitanje  „jel’ može dalje“ nikad ne postavljaš nekome za kog sumnjaš da će odgovoriti „ne još“ 😊

Ivan Lončarić