LEGOSI – Otočki i Bošnjački virovi; 05.06.2022.

Legosi – Čuda prirode
Otočki i Bošnjački virovi
5. 6. 2022.

Legosi i njihovi najbliži dočekali su da mogu ići na organizirani izlet Legosa. U nedjelju 5.6.2022. pun bus kreće prema najmlađem hrvatskom gradu Otoku. U busu su i djeca iz Ukrajine koja su trenutno polaznici OŠ Franjo Krežma iz Osijeka.

Na ulazu u Otok čeka nas naš član Damir Rapčan kojemu je ovaj kraj poznat kao vlastiti džep. Odlazimo do staroga mlina ‘Suvara’ koji predstavlja povijesnu priču o tradiciji ovoga kraja. Uz stručno vodstvo mještana djeca su sa oduševljenjem slušala i gledala staro zdanje. Ovdje nam se pridružuje i veći broj učesnika koji je došao vlastitim automobilima.

Moram reći da je naš odaziv ovom izletu zahvaljujući organizatoru PD Frankopan Rokovci-Andrijaševci i njihovoj dječjoj općoj planinarskoj školi koju uspješno vodi predsjednica društva Dragica Šibenik.

Kolona automobila i naš bus kreću put Virgrada gdje je početak naše hodačke avanture. Hodamo poučnom stazom (brojem 105 učesnika) uz kanale pune vodom po kojoj plivaju labudovi između bijelih Lopoča u cvatu. Dolazimo u biološko edukacijski centar Virovi, gdje djeca uživaju u interaktivnoj prezentaciji biljnog i životinjskog bogatstva ovoga kraja. Poslije odmora i okrijepe krećemo kružnom stazom kroz spačvansku šumu hrasta Lužnjaka. Po dolasku ponovo u Virgrad djeca su se rastrčala po prekrasnim brežuljcima spojenih bezbrojnim mostićima. Na red dolazi i konzumacija pljeskavica sa pomfritom koje je organizator naručio od lokalnog ugostitelja. Tako privodimo kraju jedan lijepi izlet po malo toplijem i sparnom vremenu, ali tu nema nikakve zamjerke. Otkrili smo jedan prekrasan lokalitet udaljen samo sat vožnje od Osijeka.

Zahvaljujem svima koji su pomogli da ovaj izlet Legosa protekne na najbolji mogući način. Hvala Dikli, Nikoli, Damiru, Dragici, a naravno i Luci, koja je omogućila da djeca iz Ukrajine provedu jedan dan sa djecom iz Hrvatske.

Objavljujem samo desetak slika sa ovoga izleta u kojima su prevladavala djeca jer je izlet i organiziran njima na čast. Na većini slika su djeca, a zbog zaštite dječje privatnosti i nepostojanja pristanka od strane roditelja za njihovu objavu to nisam uradio.

Pozdrav do slijedećeg Legos izleta na koji mislim da nećemo tako dugo čekati.

Miroslav Bahmajer