LEGOSI: Pustara Višnjica „Dravskim đirom u netaknutu prirodu“; 25.09.2021.

LEGOSI: Dravskim đirom u netaknutu prirodu
25. rujna 2021.

 

Još jedan zanimljiv izlet iza nas, s lijepim uspomenama. Polazak je uslijedio ujutro u 8 sati. Koju minuticu kasnimo dok pokupimo sve male i velike Legose koji su dio naše ekipe. Ispred nas sigurni kilometri uz našeg vozača Vjeku i za tren smo već u Suhopolju. Ispred nas predivan suvremeni dvorac Janković, otvoren u svibnju ove godine, a mi već njegovi gosti. Podijeljeni smo u dvije skupine zbog epidemioloških mjera. Jedna je s vodičem uživala u povijesti Jankovića u unutarnjem dijelu dvorca. Drugoj je, nećete vjerovati, pripovijedao o povijesti dvorca i obitelji Janković sam grof Janković. Predivni lipicanci su nam prolazili perivojima, a neki su letjeli i u zraku. Upoznali su nas s uzgojem vinove loze kao i s proizvodnjom kuhinjske soli, a potom smo tražili misteriozne predmete koji su bili skriveni u nepoznatim i skrivenim kutovima divnih zelenih perivoja. Ukupan dojam – izvrstan. Legosi oduševljeni interaktivnim sadržajima dvorca. Pamtit će još dugo graciozan grofovski ples, stroj za čišćenje cipela i interaktivne lipicance.

Poslije toga upućujemo se za Križnicu, jedino naselje u općini Pitomača s lijeve strane Drave na granici s Mađarskom. Uzbuđenje raste vidjevši adrenalinski most preko kojeg trebamo preći. Svi su hrabri i svi žele preko mosta. Dogovor je zbog sigurnosti da ne idemo svi odjednom nego u intervalima. Uzbuđenje je raslo s vibracijama mosta, ali svi smo ubrzo prešli u Križnicu i uživali u jesenskom điru po netaknutoj prirodi uz Dravu. Ovdje smo prvi put i ljepota Drave nas je iznenadila i očarala. Jedino u ovom kraju, od cijelog svog toka, Drava meandrira, a mi smo danas uživali u ljepoti tog prirodnog fenomena. Vrijeme je bilo sunčano pa je izmamilo legose da se izuju i bosi trčkaraju po dravskim plićacima. Radost i sreća na njihovom licu se nije mogla opisati. Nazad smo se uputili skelom preko Drave. Za mnoge je Legose to bio poseban doživljaj, a mi smo bili sretni jer su nas domaćini počastili vožnjom.

Pod snažnim dojmovima napuštamo ovaj kraj i upućujemo se na pustaru Višnjicu. Sad već i malo gladni isčekujemo ručak. Igra u obližnjem parku djeci je skratila vrijeme čekanja, a poslije interaktivnih sadržaja sretni smo što naša nepca počastili interpasivnim ručkom.  Na kraju ipak srdačna gesta, vođenje na dar, ljubazna djevojka koja nas je provela ovim divnim imanjem i pripovijedala nam o pastusima od kojih su neki upravo s ovog imanja bili najljepši u Europi. Vrijeme je proletilo pa tako smo umjesto u 17 sati morali produžiti boravak kako bi naši Legosi u potpunosti uživali u ovom sunčanom danu.

Nadam se da su Legosi sretni i zadovoljni. Za uspomenu su od Društva dobili mali planinarski dnevnik u kojem će bilježiti najljepše dojmove s izleta, a ja bih voljela kad bi se upravo ovaj današnji našao na jednoj njihovoj stranici u dnevniku. Do sljedećeg izleta topao zagrljaj i pozdrav svim mojim Legosima!

Valentina