MAŠKARE SU I LUDI SU DANI; 10.-11.02.2018.god.

MAŠKARE SU I LUDI SU DANI
Planinarski dom „Petrov vrh“ Daruvar, 10.-11.02.2018.god.

Nisam baš najboljeg zdravlja pa sam se tek pred izlet uključila u skupinu. Ljilja je  već osmislila koreografiju, tako sam se „snašla“ za kostim. Bila sam „ hipi mlada“ ,  samo sam ja to znala, nitko nije htio stati pred oltar.  Ali idemo polako  od početka.

Okupljanje iza Špara na Sjenjaku. Dijana se boji zime i ponijela je grijalicu. Bar da sam se i ja bojala pa se ne bi ovako smrzla. Mi koji smo spavali na drugom katu u domu smo se smrzli i ako je bilo deka na pretek, nikuda više bez vreće za spavanje. A možda sam samo trebala spavati, jer kaže Jamnica, ona je spavala pa ne zna, možda je i bilo hladno. Dijana je spavala na prvom katu, njima je radilo grijanje. Da sam bar znala u kojoj je sobi.

Meni je Bertonini odmah na početku puta dao razlog za zabavu, Jolići su imali dosta stvari, svi smo imali, ali Dijanina grijalica je dala takav dojam, dakle stiže Berto gleda u stvari i kaže, vi opet u prognanstvo. Nada  blagajnica još  nije stigla, pa nije vidio njezinu prtljagu.

Već smo u Slatini, burek i kruh za uz roštilj, i ako imamo sve u paketu, večeru, piće, ručak, sigurno je sigurno. Čim smo došli u dom Matija je zapalio roštilj, pripremio vatru za prase i pečenje je započelo. Kada bih toliko jela kod kuće, bolje da ni ne mislim o tome.

U Daruvaru nas dočeka  Sliva. Kupači se ostanu banjati, mi na groblje zapaliti svijeću Feliksu, pa do Lotade. Odatle njih četvoro pješke do doma, nekih 2 sata hoda. Ostali u bus.

U domu smo, prema rasporedu spavanja koji je Mitar  pročitao u busu pa smo se raspakirali da ne pravimo gužvu kada stignu kupači. Jamnićka okitila salu, kako rekoh malo zamezimo i evo večere. Odličan vinski gulaš, tradicionalno jelo doma Petrov vrh. Možda zbog vina koje se blago osjeti ili nečeg drugog, ne znam, ali svima prija.

Sada dolazi ono zbog čega smo tu, maaškaaree. Ne znam kako bih ih opisala pa ću samo reći prekrasno, dakle to šarenilo, Mitrov izbor glazbe, naše raspoloženje, veliki broj domaćih planinara, rekla bih, ekipa na okupu.  Neću birati naj masku, svi su bili naj. Za Ljiljicinu koreografiju nemam riječi, stvarno super. To je potrajalo do sitnih sati, a ja nisam ostala zadnja, zbog prehlade, išla sam spavati oko 11 h. Naravno da sam se naspavala do 4 sata, skuhala si kavu i na miru popila. Malo skupila flaše i čaše, ubrzo stižu Matija i Nada, Nas troje u čas posla dovedemo sve u red kao da ništa nije bilo. Ovo kažem onima koji ne znaju, ako ideš spavati među zadnjima dužan si pospremati nered za sobom, jer  planinarski  domovi nemaju čistačice, to smo mi svi. Valjda će u  planinarskoj školi nešto naučiti.

Da sam se smrzla, to sam već rekla, a da je osvanuo lijep i sunčan dan, to ste trebali vidjeti. Hodači napeto čekaju turu za hodanje koju će osmisliti Sliva. Pita ih mogu li ići sami ili da ide i on s njima, kaže Tajči, ako nas sutra ne misliš tražiti onda nas vodi. I bi tako, mislim vodio ih je.  Sa Slivom je uvijek lijepo hodati, tako da su se hodači nakon nekih dva i pol sata vratili oduševljeni. Mi smo kartali. Vani cika i vriska djece, sanjkaju se na skijaškoj stazi, nije baš dovoljno snijega za skijanje, ali za sanjkanje da. Već je ručak,  prasetina, krumpir salata i grah salata.  Pakiranje stvari, zajednička fotka  pa u bus.

Brzo smo u Osijeku. Mislim da nezadovoljnih nema, neprobavljenih možda, ovo kažem samo zato što sam u jutro u kuhinji čula,… može li jedan čaj od kamilice za moju baku. 😊.  Ako i ima nezadovoljnih, sami su si krivi, mogli su samo tražiti blagu kamilicu, ali po reakciji u busu mislim da takvih nema, nitko nije tražio da bus vanredno stane.

Maškare su i ludi su dani, baš nam to treba, malo pustiti mozak „na pašu“. Hvala Mitru na organizaciji izleta, a domaćine pozdravljam, pravi ste, kao i uvijek.

Pokazalo se još nešto istinito, svi smo mi djeca cvijeća, jer u grupi je malo onih ispod 60 godina, pa kaže….godine nisu važne.

Ma kako god bilo, nama je bilo super, svakog trena bih dopisala još jedno super…..

Pozdrav svima , do slijedećih maškara I SRETNO VAM VALENTINOVO! 😊

U Osijeku, 14.02.2018.god.

Angelina