Mljetski planinarski put; 25.-29.06.2021.

Mljetska planinarska obilaznica

Ideja za izlet je pala prošle godine kada smo supruga i ja posjetili najviši vrh otoka Mljeta, Veli grad. Vidio sam da ima planinarska obilaznica u dužini od cca 40 km koja se proteže od mjesta Pomene do Sobre. Obilaznica je otvorena 2012. godine i o njoj brine PD Mljet i PD Planika. Na našu žalost nismo mogli kupiti dnevnike obilaznice zbog nekakvih tehničkih stvari (proširenje obilaznice, nemanje otisnutih dnevnika). Ovo je bio nakon dužeg vremena moj izlet organiziran za više sudionika (autobus).

Plan je bio od hodati obilaznicu u dva dana. Putovali smo kroz BiH. Dolaskom u Polače smjestili smo se u apartmane i dogovorili sutrašnji početak hodanja za 6 sati. Prvi dan je bilo u planu oko 23 km hodanja, međutim u hodu zbog velike vrućine smanjio sam na 19 km. Taj dan je bio iscrpljujući.

Sutra smo krenuli u 5 ujutro. Taj sat bez sunca puno je značio. Taj dan se hodalo 15 km i bilo nam je lakše.

Zadnji dan je ostalo oko 8 km i vrh Veli grad (KT HPO). Taj dan se po želji mogao posjetiti Nacionalni park Mljet i Odisejeva spilja. Obilaznicu je od hodalo sedam planinara našeg društva, a sam vrh je popelo trinaest naših planinara.

Zadnji dan je bio rezerviran za povratak kući.

Svima bih se zahvalio na sudjelovanju na izletu.

Umor nestaje, zadovoljstvo ostaje.

 

Vodič: Dejan Erceg