Morski pir; 10.11.2016.

Ovo nije Puškinova bajka o starcu, starici i zlatnoj ribici, nego mala priča o velikom prijateljstvu i druženju u našem Društvu.
Osim što volimo planine i doline, volimo i more i sve što uz more ide. Uz kršne mornare i stasite djevojke, prekrasnu obalu i brodove, volimo i dobru spizu od plodova mora, riba i ribica, začinjenu prstohvatom cvijeta soli, prelivenu maslinovim uljem, obogaćenu slanim maslinama, začinjenu mirisnim ružmarinom, kaparima, lovorom, bosiljkom, mravuncem, majčinom dušicom.  A rožate, skradinske i imotske torte, fritule, kroštule, te razni kolači od badema, smokava, oraha i arancina, s dodatkom voćnih likera su za pamćenje.
Iako je ljeto prošlo i zima polako stišće u svoj ledeni zagrljaj, organizirali smo feštu od srdela. Iako jako je bilo jako hladno, u  dvorištu su naša dva meštra od kužine, Miro M. & Miro B. (moramo ih brendirati) u kotlu ispržili more u brašno uvaljanih srdela, a Dražen ih nesebično solio morskom solju. Da se bolje zaljeva vinom. I  pivom. Ipak smo u Slavoniji.
A kolača krcat stol. Da otvorimo planinarsku slastičarnu. Uz zvuke dalmatinskih pjesama zobali smo vruće i slasne ribice, uživali u druženju i razgovorima, čak je i pjesma potekla, a ples se razigrao. U svoj toj gužvi ni jedan poslužavnik nije završio na podu, ni jedna čaša se nije razbila. Ali nam je srce bilo puno pozitive, stomačići teški od finog jela, a u misli su nam se uvukla sjećanja na more, šum valova, pjev galebova ili šarm “galebova”, večeri uz šetnje dok se more ljeska i giba na mjesečini.
Da ne odlutam previše u romantiku, pohvalila bih sve koji su svojim trudom doprinijeli uspješnoj morskoj večeri, a isto tako i svima na dolasku, jer sve pripremljeno je trebalo pojesti. A bilo je mnogo toga. Atmosferu za poželjeti znamo napraviti i već se spremamo za Grah-party.
Eto, dođite ! Jer dobar grah daleko se čuje.
I da podsjetim, 3.12. DIVANI!

Blaženka Lachner

Foto: Marija Bokun