Obilaznica “Dr. Andrija Štampar“-Slavonski Brod; 28.04.2024.

Prema planu i programu, uspješno je odrađen još jedan izlet u sklopu Dječje planinarske škole. Pridružili su nam se i novi planinari, veliki i mali, te naši, sad već poznati, četveronožni prijatelji.

Ovoga puta, put nas je odveo u Slavonski Brod putem Ivane Brlić Mažuranić i šume Striborove.

Krenuli smo u 8 h, sa našeg redovnog polazišta – parking iza Rockatikija. Našli smo svoja mjesta u busu i veselo krenuli.

Vozili smo se do osnovne škole „Đuro Pilar“, parkirali autobus i dok smo čekali ostatak ekipe, pozdravili smo se sa našim divnim domaćinima iz HPD „Dilj-gora“ i njihovim klincima iz dječje sekcije „Diljski žirevi“.

Kao veliki, svi su stali u red za provjeru ruksaka, i kao i svaki put, Legosi su došli spremni, i za sunce i kišu. Sva sreća pa nas je i ovaj put pratilo sunce.

Domaćini su nas poveli pravo uzbrdo, što je neke i iznenadilo, te smo se dobro zagrijali odmah na početku. Prvo nas je put vodio uskom cestom po brežuljcima Slavonskog Broda okupanog u mirisu bagrema i jasmina. Put se postepeno počeo mijenjati te pretvarati u pravi šumski put.

Skrenuli smo prema neoznačenom putu te su nam domaćini pokazali „Brlićevac“ – ljetnikovac obitelji Brlić i ukratko nas upoznali sa zanimljivostima o ljetnikovcu i samoj Ivani Brlić-Mažuranić. I mi smo se upustili u taj štih ljetnikovca, te uz pravi ljetni dan napravili pauzu. Nakon odmora i fotkanja, krenuli smo dalje.

Zašli smo u predivnu šumu i pratili put do šume Stribor.

Tamo su nas dočekali Domaći, sin i majka, snaha i Malik. Naravno, svi u drvenom obliku.

Uz njih je napravljeno interaktivno igralište, te bez obzira na uspon i kilometre iza nas, naši najmlađi, imali su još snage za trčanje, skakanje po gumama, sviranje gramofona i naravno, još sendviča.

Krenuli smo dalje preko još brda, polja, malog potočića i došli do kuće Dragutina Tadijanovića.

Bus nam je bio u blizini, što nam je bilo drago, te smo se svi smjestili i odbacili dio ekipe nazad do škole. Pozdravili smo se sa domaćinima koji su nam pokazali predivan put i divno se pobrinuli za nas.

Stali smo na još jednu pauzu kako bi se okrijepili, popili kavu i zaokružili ovaj divan dan sladoledom.

                                                                                                            Ena Bajhard