OSJEČKI PJEŠAČKI PUT – PUT BAJKOVITE LJEPOTE SLAVONSKE METROPOLE

OSJEČKI PJEŠAČKI PUT – PUT BAJKOVITE LJEPOTE SLAVONSKE METROPOLE

 

Smješten u srcu Panonske ravnice uz Dravu, Osijek krije brojne kulturne i povijesne znamenitosti. Od 1. listopada 2016. godine naš grad na Dravi bogatiji je za jedan pješački put nazvan „Osječki pješački put“ (OPP). OPP je osmišljen kao dar planinarskog društva „Bršljan – Jankovac“ građanima grada Osijeka s ciljem da provedu jedan dan u prirodi. Put je nekad bio aktivan, ali se iz tehničkih razloga deaktivirao. Nakon niza godina ponovno je pokrenuta ideja o revitalizaciji OPP-a i konačno je ideja realizirana. OPP uključuje najljepše lokalitete grada Osijeka. Kako bi bio skoro istovjetan izvornom OPP-u i današnji OPP obuhvaća pet kontrolnih točaka. Započinje na Trgu Ante Starčevića gdje se ujedno nalazi i sjedište planinarskog društva „Bršljan – Jankovac“, a završava kod Udičarskog doma na Karašici.

Događaj je započeo u 8 sati okupljanjem sudionika u centru grada na našem Trgu Ante Starčevića koji je kako kažu jedan od šest najljepših trgova Hrvatske. Za nas Osječane je dakako najljepši jel nas uz njega vežu brojna događanja, proslave, važni događaji i bogata prošlost. U 9 sati, nakon pozdravnog govora predsjednika društva „Bršljan-Jankovac“ Mire Muttera kolona laganim korakom kreće preko korza najljepšom osječkom ulicom, Europskom avenijom. Europska avenija, dio trase osječkog OPP-a, je okružena objema stranama lijepim secesijskim samostojećim zgradama i palačama. Put dalje vodi prema baroknoj Tvrđi. Na dijelu toga puta sa sjeverne i južne strane svojevrsne su oaze grada: perivoj kralja Tomislava i Park kralja Petra Krešimira IV. Oko 2oo sudionika dolazi ubrzo do Trga Svetog Trojstva u Tvrđi. Kolonu ovdje dočekuju planinari na drugoj kontrolnoj točki koji utiskuju pečate u dnevnike. Brojna su se događanja odvijala te subote pa tako se na ovome trgu istovremeno održavao sajam antikviteta u Tvrđi. Nakon kratke stanke kolona je cestovnim mostom prešla na sjevernu obalu Drave te stigla i do restorana Copacabana. Nakon utiskivanja pečata koje su izvršili članovi treće kontrolne točke kolona hodača nastavila je put pored najpoznatijeg i najpopularnijeg osječkog kupališta – Kopike. S Kopike put se nastavlja dalje prema jednom od najpoznatijih i najljepših simbola grada, visećeg pješačkog mosta. Neki od sudionika su se ovdje i zadržali sudjelujući u pokaznim vježbama GSS-a koja je prikazala neke tehnike spuštanja i podizanja pri spašavanju. Zainteresirani su građani Osijeka imali nesvakidašnju priliku isprobati spuštanje niz tirolsku priječnicu i osjetiti dozu adrenalina. Većina je sudionika nastavila do „ZOO“ hotela i kontrolne točke četiri gdje su se ukrcali na gornjogradsku kompu koja je sudionike prevezla sa sjeverne na južnu stranu obale. Ubrzo završava gradski dio staze te staza dalje ide uz Dravu sve do Udičarskog doma. Nakon ukupno četiri sata hoda pod nogama hodača je bilo 12 km ishodanog puta. Uz vodstvo vodiča ozarenih lica stižu na cilj, Udičarski dom na ušću rijeke Karašice pa tako i do posljednje pete kontrolne točke. Izvrstan grah i piće, a potom lijepo druženje i veselica uz pomno odabranu glazbu našeg DJ-a ostavilo je lijepe utiske na ovaj izlet. Većina sudionika odlučila se odšetati do samog ušća Karašice koje je udaljeno samo desetak minuta od Udičarskog doma. Sunce nas je ugodno grijalo cijeli dan. U dobrom društvu vrijeme proleti pa se već u 16.00 sati prva kolona hodača pripremila na povratak domovima.

Premda staza OPP-a vodi ravnicom i ne prolazi niti jednim planinarskim vrhom ishodanom smo stazom ipak osvojili onaj najvažniji vrh i to u našim srcima. Za uspomenu na sudjelovanje u ovom putu sudionici su dobili bedž OPP-a u trajno vlasništvo. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovoga vrijednog projekta čiji je cilj ispunjen. Sudionici su uživali u aktivno provedenom danu u prirodi a uz to su prošli najljepšim lokalitetima naše slavonske metropole. Vidjelo se to i po sretnim i zadovoljnim licima hodača. Hvala svima koji su svoje slobodno vrijeme ugradili u ostvarenje ovog puta. Ovim je projektom HPD “Bršljan-Jankovac” napravilo veliki iskorak dalje za promicanje planinarstva. Nadamo se da će ljepota staze privući svake godine sve više hodača. Do sljedećeg OPP-a topao i srdačan pozdrav.

Valentina Bušić