PETROV VRH – DARUVAR, 12.-13.08.2017.

PETROV VRH – DARUVAR, 12.-13.08.2017.

Izlet na koji krećeš s pjesmom,… ništa mi neće ovi dan pokvarit…, Nekada se za Daruvar tražila karta više, danas nije tako, danas nas je taman. I to je u redu, svaka generacija ima nešto svoje. Nekako sam se bojala dolaska u Daruvar, Nada, Šuco i Sliva su u Slovačkoj, Feliksa više nema među nama već godina dana, a prije dva tjedna napustio nas je legendarni domar Petrovog vrha, Milivoj. Svi fale.

Bez brige, prijatelji ostaju prijatelji, tako smo i mi bili primljeni, isto kao uvijek.

Krećemo iz Osijeka u 7 sati. Burek u Slatini, prisjeo mi, ali samo meni. Stižemo u Gornju Cjepidlaku, svi se sjećamo kada smo prije par godina tamo nosili humanitarnu pomoć, nismo mogli vjerovati da postoji takav naziv mjesta, a postoji. Malo je dalje od Đulovca odakle kreću hodači, nisam na žalost među njima. Tu ispratimo hodače, vidimo se za 5 do 6 sati.  Više ih je otišlo nego nas ostalo. Zaboravih reći da su nas u Đulovcu dočekala 4 vodiča domaćina HPD „Petrov vrh“ Daruvar, nekada smo tu zatekli Slivu, Feliksa, a sada neki novi. Na kraju shvatim da razlike nema, odma smo se svi skompali, prihvatili su nas kao stare prijatelje, a o domarki Narcisi, da i ne govorim, pravi ste.

Ostatak ekipe u bus pa ka Daruvaru. Kod pumpe nas čeka Car koji nas vodi do Milivojeva groba, zapalimo svijeću, prisjetimo se kako nas je „terorizirao“, sve dok nam nije donio stari gramofon i LP ploče, bio je kolekcionar, i priznao nam da smo mu dragi. Mislila sam da je dom s njim izgubio dušu, ali već rekoh Narcisa je unijela dvije duše. Odemo još kod Feliksa  zapaliti svijeću.  Uvijek smijeh u dogodovštinama s njim. Njih nema, a život ide dalje.

Navratimo u Lotadu i onda do doma. Srdačan doček, raspremanje stvari, pripreme za Tomin čobanac, Mitar stavlja poznatu pregaču, a ja mu vežem kravatu na čvor, ne znam drugačije i eto i njega kuhara. Ko ne hoda čisti luk, pa tako i ja. Čistila sam, a ne kao Etelka i Josipa, … ko će nas slikati kao da čistimo luk… 😊. Sanja, Vesna i Ljilje su plakale dok su čistile luk, ne znam čega su se sjetile, ja nisam plakala, ni luk mi ne može natjerati suze na oči.

Stalno gledamo u nebo. Hoće li hodači prije kiše, taman bi tako, samo što su ušli u dom pljusne kiša. Zahladilo, imala sam osjećaj da su se promijenila sva godišnja doba. Grijemo se oko vatre, čobanac se krčka i u 18 sati je gotov, večera. Čobanac je  pravi, ma Tomo je majstor. Poslije večere ples i zabava do pola noći, a onda na spavanje. Da sutra ne zapada snijeg, nas par ostaje malo duže, samo kao žrtva. 😊. Ples, koliko samo dobrih plesača, ali jedan par me se posebno dojmio, kako se samo kuže.

Pada kiša, puše, pa di su ona 35 stupnja. Kako ćemo se kupati. Većini ne smeta pa su otišli na bazene, nas nekoliko ostanemo u gradu, pa red ovog pa red onog, da ne nabrajam, neki ostali kartati, svukud nas je bilo. Ja sam samo pazila da ne legnem na klupu u parku, nisam baš pri lovi 😊.Sunce nam se smilovalo pa je išlo sve po planu, netko je primijetio da kod Mitra vrijedi „Dušanov zakon“, „bit će ‘nako kako Dušan kaže“. Moram spomenuti i vozača, pravi Bosanac, pa kako sjedim naprijed u busu počela sam i ja… rođo, jarane, brate, sve može, pa ne znam Mitre jarane hoće li ti se ovo svidjeti. 😊, kaže, nikada se nisam na poslu ovako odmorio kao ovaj vikend. 😊

A lubenice, slatke kao med, bez pretjerivanja. Nora, spominjali smo te kod svakog zalogaja lubenice.

Prođe dan, nevjerojatno, brzo. U 17 sati krećemo za Osijek. Bila sam ugodno iznenađena vidjevši da su stigli Carevi, da nas pozdrave.

Htjela bih reći nešto, a bez teksta sam. Ipak kažem zar ima išta ljepše od prijatelja i to nitko ne može platiti, nema cijenu. Čini mi se da sam se raspekmezila, ne zamjerite, dojmio me je i susret na cesti, mi za Osijek, a Nada, Šuco i Sliva za Daruvar, samo smo si mahali i trubili. Sliva lijepa ti je nova crvena „Škoda“.

Razmišljam, šta da kažem za kraj, nešto moram. Hvala vam od srca svima, organizatoru izleta, Mitru, svima vama na strpljenju, domaćinima Caru, Narcisi , vodičima, ma svima.

Hvala Narcisi na lijepim slikama nas nehodača i dolazak hodača,

U Osijeku, 15.08.2017.

Angelina