„Planinarenje uz more“ – Gradac; 09.–12.06.2016.

Godinama u ovo doba odlazimo na zanimljive planinarske destinacije uz naše more. To je postala tradicija u našem planinarskom društvu. Za ovu  godinu u plan izleta, stavljen je i put za Gradac i posjet okolnim vrhovima Biokova. Izlet ponavljamo jer 2013.g. nam je kiša poremetila planove. Razmišljali smo i o pohodu na Hvar. Hvala Bogu da se nismo odlučili  za kampiranje!  Zašto. Tada bi „ugođaj“ bio kompletan. Zanima Vas? Pa pođite onda sa nama na put!

Četvrtak je određen za polazak. Najave vremena nisu naj, ali vjerovali smo da se kiša ispadala u danima koji su iza nas. Solidnim minibusom jurimo Bosnom, prema našem prvom odredištu, parku prirode Blidinju. Vrijeme sunčano, sparno. U lijepom domu Hajdučke vrleti je okrjepa. Divimo se planinama koje okružuju jezero. Čvrsnica je pod snijegom, djeluje moćno. Vran planina je pitoma i  travnata. Šetnja do poznate franjevačke crkve sv.  Ilija na lokaciji Masna Luka. Družimo se i sa tornjacima, tim moćnim psima.  Šetnja kraj jezera. Slikanju nema kraja. Kasno poslijepodne smo već u primorskom gradiću Gradacu. Smještaj u solidnim sobama. A  da ne zaboravim. U Gradacu dobrodošlica. Naravno dosadna kiša. Dobro spavamo uz grmljavinu.

Jutro. U 6 na nogama. Oblačno bez kiše. Krećemo prema vrhu malog sv. Ilije. Stazu kao da je izgradio g. Premužić, neimar poznate staze na Velebitu. Vidikovci kao iz snova. A onda na pola puta. Nebo se zatvara, oblacima. Pljusak i grmljavina. Mokri smo do donjeg veša, ali idemo dalje. Vodič predlaže da se zadovoljimo i sa vrhom sv. Paškvalin 500 m nad morem. Gradac se više ne vidi. Idemo nazad. Nevrijeme jenjava i poslijepodne je sunčano. Već smo u Bristu malom mjestašcu pokraj Gradaca. Posjetili smo kušaonici maslinovog ulja Franka. Dočekao nas je vlasnik   gosp. Veže. Puno smo naučili o maslinovom ulju, jer je g. Veža je   hrvatski šampion za nekoliko vrsta  maslinovih ulja.

Vraćamo se lijepom šetnicom uz more. Dan je prošao kao u snu. Malo kiše, malo sunca, malo i kupanja u moru.

Novi dan. Lije kao iz kabla. Mijenjamo plan za ovaj dan. Otpadaju Drveničke stijene. Idemo u dolinu Neretve. Na rječici smo Norin. Na brodu Lopoč, čeka nas gospar Tino. Nevjerojatan  trud je uložio taj čovjek, da nam opiše život i ljepotu svog kraja. Vozimo se kanalima  više od dva sata. Kiša prestaje, na redu je red sunca. Kao na vrtuljku. Rijekom dolazimo do mjesta Vid gdje je Narona. Narona je najbolje očuvan grad iz rimske povijesti, u našim krajevima. Hrvatska država je uložila ogromna sredstva za obnovu i očuvanje tog rimskog mjesta od prije 2000 g. Rado ćemo se sjećati objeda i druženja u domu g Tina. Vraćamo se u Gradac, no bila bi velika greška ne stati i obići Baćinska jezera. Imamo dovoljno vremena da prošetamo oko jednog od jezera. Inače najljepše se  jezera upoznaju vožnjom brodićima.  Povratak i kupanje u ugodnom moru. Zasluženi odmor.

Dan je povratka. Torbe su u busu. Pozdravljamo domaćine. Zar treba reći. Odlazimo se kišom. Ekipi sam obećao iznenađenje, ali naravno ne planinarsko, već turističko. Na povratku posjetili smo prekrasne slapove imenom Kravice na rijeci Trebižat u Hercegovini. Ne moraju se stidjeti Krčića i Plitvica. Posebno sam zadivljen što su uredili šetnice i parkirališta. Na kraju. Ostala je još jedna destinacija.

Svi prolazimo godinama cestom, pokraj starog Tvrtkovog grada Počitelja, ali rijetko je tko obišao taj poseban gradić. Mi jesmo. Dva sata nisu dovoljna da se obiđu sve znamenitosti, ali vidjeli smo dovoljno i nije nam žao što smo se tu zadržali. Vrijeme sunčano i toplo, bar za sada.

Ručak i odmor  u restoranu Dobre Vode na Neretvi (srušeni most iz II.sv. rata). Pred  Zenicom mračno kao u tunelu. Ponovo kiša. Pljusak i tako do Osijeka.

Moram reći na kraju. Trebao je ovo biti planinarski izlet, ali bio je i više od toga. Bilo je to druženje ljudi koji znaju da se na vrijeme ne može utjecati. Bili smo družina, koja je prihvatila i uživala u putnim improvizacijama koje im je organizator izleta  priuštio.

HVALA od srca, svim sudionicima ovoga putovanja, na velikom razumijevanju!

Osijek   13. 06. 2016.

Slovaček  Miroslav