Po slavonskim gorama – Papuk; 21.02.2021.

Po slavonskim gorama 21. veljače 2021.

I ako na ovom našem Papuku napraviš posjet nekoj lokaciji samo u razmaku od 7 dana, kao da nikad nisi bio. Priroda začas promijeni izgled, odlomi se neka suha grana, prolista drveće, pojavi se trava ili su, zbog drugačije vremenske situacije, boje drugačije. Poseban je doživljaj biti tamo negdje gore kad se dogodi, kao nama, temperaturna inverzija, dolje hladno i maglovito a iznad 400 metara nadmorske visine sunčano i toplo.

Iz Velike smo posjetili floristički najzanimljivije područje Papuka, vrh Mališčak i Botaničku poučnu stazu Turjak, pri čemu smo skrenuli na manje poznati vidikovac Južna terasa i Zeusov tron (©Miroslav Mesić), odakle se prostire pogled prema Požeškoj dolini i najvišem vrhu Slavonije, Brezovom polju.

Lijepo i sunčano vrijeme pratilo nas je cijelim putem, pa smo svaku pauzu koristili za uživanje u njegovoj toplini. U takvim okolnostima kratka pauza od 15 minuta postane pola sata, a vrijeme za ručak se oduži i na sat vremena. U tih ukupno 6 sati u brdima statistika kaže da smo tih 12 km aktivno hodali 4 sata uz 2 sata stanki i pauzi. No, kako su to neki rekli, vrijedilo je svake lipe.

Sve ovo olakšali su mi dva pomoćnika, Robert kao „metla“ i maleni Patrik, osoba za vezu i komunikaciju s „metlom“. Hvala.

U nastavku je 20-tak fotografija, koje su objavljene uz privolu svih sudionika za javnom objavom istih. Jedna, naopaka, je potpuno slučajno nastala, kao rezultat pada dva mobitela, zamalo u naručje Zeusa..

Hvala svima koji su se prijavili i došli na ovaj izlet, hvala i onima koji nisu došli, ali su javili da neće doći kako ih ne bi čekali. Oni koji su se prijavili i ništa nisu javili, pa su me ostavili u nedoumici da li ih čekati ili ne…delete.

Ivan Lončarić