Poljska; 08.-11.2018.

Četvrtak, 8.3.2018., pun autobus. 21 sat i polazimo u avanturu na sjever u Poljsku. Vozimo se cijelu noć i u ranim jutarnjim satima stižemo u Vadovice, rodno mjesto pape Ivana Pavla drugog. Nakon razgledanja rodne kuće i crkve iz koje je krenuo u svijet, malo osvježenje i odlazak u Auschwitz. Najveći nacistički koncentracijski logor, simbol terora, genocida i patnje ostavlja te iznenađenim i tužnim, imao sam osjećaj kao da mi je velika knedla zapela u grlu. Nakon kraćeg razgledanja,  bježimo s ovog tragičnog mjesta. Čeka nas Tychy, malo mjestance gdje se proizvodi najbolje poljsko pivo. Sve su nam pokazali i objasnili ali najviše smo shvatili kada smo kušali. Zaista je dobro. U večernjim satima stižemo u hotel City u Krakowu, večera i noćenje.

Subota ujutro, nakon doručka odlazimo u centar grada, gdje smo cijeli dan proveli u razgledanju znamenitosti u pratnji vodiča, a ponešto i samostalno. Uživali smo u ljepoti urednosti i čistoći grada. Posjetili smo i zmaja koji povremeno riga vatru, Židovsku četvrt, crkve, utvrde, dvorce i sve ono što se ne može ovako kratko opisati. Jednom riječju, predivan grad koji vrijedi posjetiti. Dan smo zaključili “nezaboravnom” večerom pa umorni odosmo na odmor i noćenje.

Nedjelja ujutro, nakon doručka lagano se vozimo u Poljski rudnik Wieliczka, savladali strahove i spustili se na dubinu od 327 metara. Obišli smo sve dubinske zanimljivosti koje se opisuju u jednom dahu, fantastično. Fotke u prilogu, govore za sebe. Na kraju vožnja liftom pa na ručak.

Rano popodne krenuli za Osijek, te nakon lagane vožnje uz drijemanje i male pauze stižemo u Osijek u ranim jutarnjim satima.

Što reći, nego, bilo nam je lijepo.

Vodič: Ivan Rančak

Foto: Ankica Ursić-Molnar