Psunj-Brezovo polje; 08.08.2021.

Psunj, Brezovo polje

Brezovo polje na Psunju najviši je vrh Slavonije. Da je visok još 15-tak metara, s ponosom bi rekli da u Slavoniji imamo Planinu. Ipak, nije ni ovo za baciti, istočno, skroz do Karpata u Rumunjskoj nema većeg vrha, zapadno do Medvednice, sjeverno do Kekeša (najvišeg vrha Mađarske), a južno do planina iza Banja Luke. Šteta što sa samog vrha nema nekakav vidikovac, vjerojatno bi pogled s njega bio fantastičan.

Taj Psunj ima baš odlične i neobične odlike. Izletište Strmac je još prije 100 godina bilo atraktivna lokacija na kojoj je Andrija Štampar odlučio graditi bolnicu, koja se i danas nalazi tamo kao novoizgrađena bolnica „Sveti Rafael“. Da je ta lokacija bila uistinu atraktivna govori i činjenica da su vikendice na Strmcu gradili ili kupovali i poznati sportaši prijeratnih vremena. Ima čak i bazen, pomalo zapušten, no kupanje je moguće. Potoci Begovica i Jastrebinac obilno pune malo uređeno jezero i bazen u dolini Strmca. Pročitao sam na stranicama turističke zajednice Brodsko-posavske županije da  „Uz ostalu krupnu divljač, posebno iznenađenje, muflon, očekuje vas u državnom otvorenom lovištu “Psunj” na obroncima Psunja“. Kažu naši domaćini iz HPD „Strmac“ da ih viđaju povremeno. I nema kraju iznenađenjima kad sam slučajno otkrio da se oko Brezovog polja mogu naći i – tartufi.

Naš uspon na Brezovo polje je za neke bio prvi planinarski izlet, nadam se ne i zadnji. Oko 15 kilometara, uz dobivanje nadmorske visine od 750 metara pri temperaturi od cca 30-tak stupnjeva spada u kategoriju zahtjevnijih ruta. Nas ukupno 44, s domaćinima iz HPD „Strmac“ smo sve to uspješno savladali, birajući staze koje su išle više šumom i hladovinom. Na kraju odmor i osvježenje u planinarskoj kući Strmac, gdje su neki iskoristili priliku malo se i osvježiti u bazenu.

„Klupski vozač“ Vjeko i autobus iz Ortrana… standardno, nemaš što ni reći ni pitati, čovjek zna…

 

                                                                                                                                                             Ivan Lončarić