Retro izlet; 21.10.2017.

RETRO IZLET 2017.

Ove je godine dr. Schwarz okupio poveće društvo za posjet izletištu Jankovac te se na  “vremenski vlak” prikačio još jedan putnički vagon, rekli bi, postajemo prava kompozicija.

Ideja izleta je da prođemo “stazama” Gutmannove željeznice. Iz Osijeka krećemo putem Belišća gdje u vlak ulazi jedan od braće Gutmann, Alfred. Malo predavanje o željeznici osim Alfreda imao je i naš kondukter Zvonko, koji je ovoga puta imao pune ruke posla. Nastavljamo za Našice gdje u vlak ulazi Marija Sidonija, grofica Pejačević s društvom. Put nastavljamo do Orahovice i dobro očuvane Gutmannove lokomotive te nas sam Alfred upoznaje s vlastelinstvima koja još posjeduju na ovom području. Krećemo za Slatinski Drenovac gdje 42 izletnika kreće u avanturu s ciljem da se pješice, uživajući u ljepotama prirode dođe do izletišta Jankovac. Ostali izletnici na Jankovac uputili su se vlakom, no kako se pruga popravljala i oni su pješačili do izletišta. Po dolasku na Jankovac, zatečeni smo mnoštvom ljudi. Upriličen je susret brata i sestre tj. grofice Marije Sidonije Pejačević i Josipa pl. Jankovića od Vučina i Pribira. Usred njihova susreta dogodio se prepad hajduka Bojanića. Kako je Josip pl. Janković poveo i svog glasovirača, napetu situaciju smirili su tonovi klavira za kojim je bio mladi Valerijan Friml Antunović.

Dan se bližio svom kraju, nakon druženja, obilaska jezera, šetnji, raznih delicija, krećemo pješice put Drenovca, da iskoristimo zadnje sunčeve zrake i upijemo ljepotu šume. Obzirom da nam je vlak duži nego lani, povratak kući kroz “vremensku rupu“, se odužio. Naime nismo “uskočili“ u pravo vrijeme, no sve je dobro završilo, te smo sretno stigli na mjesto polaska, doduše ne u isto vrijeme, ali smo stigli.

Hvala svima na odazivu i lijepom druženju.

S željom da vam Retro izlet 2017. ostane u lijepom sjećanju pozdravlja vas

Vođa izleta: Željka Pavlić