Šaševo – planinarenje i gljivarenje; 30.10.2021.

Gljivarenje 30.10.2021.
Šaševo

Maglovito subotnje jutro, ali iznad nas se nazire vedrina, tako da vrijeme obećava još jedan lijep izlet. U 8.00 krećemo sa starog mjesta put Orahovice. Autobus gotovo pun zainteresiranih za boravak u prirodi i naravno traženju gljiva uz stručnu pomoć gljivara iz Donjeg Miholjca koji nas čekaju na cilju našeg putovanja, Šaševu.

U Našicama nam se pridružuje još jedan planinar. Dolazimo u Orahovicu gdje nas čeka naš domaćin Štajner. Posjet pekarnicama, kafićima i već što ide uz ovakve stanke. Već ovdje se nazire da će to biti prekrasan sunčani dan, ali temperature prigodne ovom datumu.

Bus nas dovozi do lovačke kuće iza kamenoloma Radlovac. Ovdje nam se pridružuje ekipa koja je došla svojim automobilima, te tako grupa od nas šezdesetak krećemo do planinarske kuće Šaševo. Put nas vodi uz potok okružen šumom obojenom prekrasnim jesenjim bojama. Gljive su se očito dobro sakrile, nema ih na vidiku, no nalazimo i dosta pitomog kestenja koje skupljamo. U Šaševu nas dočekuju gljivari sa priređenom edukativnom izložbom gljiva koje su skupili prethodnih dana.

Mala okrjepa uz “dezinfekciju” i priprema za hodanje. Veći dio grupe odlazi do Javora, a manji uz pratnju gljivara vrši pregled šumskih obronaka oko Šaševa u potrazi za gljivama. Nismo imali bogati ulov, no proveli smo lijep dan u prirodi okupanoj suncem uz dobro druženje, ukusan grah i kestenje pečeno na vatri u bubnju perilica za rublje.

Šetnja do busa i povratak za Osijek oko 17.00 sati.

Zahvaljujemo se domaćinima, a naravno kuharima i gljivarima na trudu i organizaciji kako bi mi uživali u još jednom lijepom izletu.

Drugi puta po pitanju gljiva nadam se više sreće.

Zahvaljujem se našoj Ankici Ursić-Molnar koja je svojim fotkama omogućila da se osjećate kao da ste bili sa nama.

Suorganizator:
Miroslav Bahmajer