Gorski kotar-Risnjak; 16.-17.10.2021.

IZLET NA RISNJAK

Nakon završetka svih predavanja, došlo je vrijeme da mi, polaznici ovogodišnje Opće planinarske škole, svo teorijsko znanje koje su nam nesebično prenijeli vodiči našeg društva, članovi HGSS-a i razni drugi predavači pretočimo u praktično znanje  boravkom u realnom okruženju: PLANINI.  Pripremanje za odlazak u planinu, oprema, kretanje u planini, orijentacija, meteorologija, opasnosti u planini, prva pomoć,… sve ove teme naši su umovi trebali povezati u cjelinu odlaskom na dvodnevni izlet na Risnjak 16. i 17. listopada 2021. godine.

Nakon što smo popunili prtljažnik autobusa, a onda i zauzeli gotovo sva sjedala, „avantura“ je počela u 5:30h. Najprije smo drijemali, a onda se razbudili, pričali, priželjkivali dolazak na odredište. S obzirom da su popodnevni sati bili predviđeni za praktične vježbe iz orijentacije i vezanja užeta, vrijeme u autobusu sam iskoristila za ponavljanje o čvorovima. Vježbala sam izradu osmice, bulina, ambulantnog čvora, lađarskog čvora, dvostrukog zateznog čvora… vodič Dejan Erceg je pazio da mi se svi ti čvorovi ne zapetljaju! Vodič Ivan Lončarić nam je podijelio topografske karte Platka i Risnjaka koje je popodne trebalo usjeveriti te koristeći kompas odrediti stojne točke, azimute, kontraazimute i štošta drugo.

Oko podneva smo stigli u Mali planinarski dom „Sušak“. Predivan sunčan dan i svjež zrak na 1127 metara nadmorske visine izmamio je i druge planinare  pa je u domu bila velika gužva. Neđad nas je dočekao s osmijehom na licu i s velikim porcijama hrane. Nakon ručka smo krenuli u smjeru Velikog planinarskog doma „Platak“ prolazeći dolinama Mali Pribeniš i Veliki Pribeniš te noseći u rukama topografske karte i kompase. Ivan nam je zadavao zanimljive zadatke pomoću kojih smo razvijali naše orijentacijske i navigacijske vještine. Vježba je završila određivanjem azimuta i kontraazimuta vrha Snježnika. Bilo mi je žao što se ovaj put neću stići popeti na njega… ni na Guslicu. Nakon orijentacije, vodič Josip Diklić nas je odveo na uzbrdicu u blizini doma „Platak“ te nam pažljivo i strpljivo demonstrirao načine spuštanja pomoću užeta. Svatko od nas imao je priliku vježbati spuštanje, što je bilo izazovno s obzirom da je kut nagiba uzbrdice bio prilično velik. Vježbe s užetom su završile izradom gelendera, a za to se pobrinuo Dejan. Slijedila je večera i druženje u domu. Nedjelja je bila rezervirana za uspon na Veliki Risnjak. Prije kretanja u planinu, trebalo je provjeriti sadrže li naši ruksaci svu potrebnu opremu. Moj jest!  Odmah zatim  smo krenuli prema Velikom Risnjaku putom Cajtiga. Prekrasan krajolik, na određenim dijelovima je bilo snijega, a stabla su bila crvena, smeđa, žuta, zelena… Šaren, ugodan i topao  jesenji dan. Idealan!  Nakon kratkog odmora kraj Schlosserovog doma, popeli smo se na vrh Veliki Risnjak na 1528 metara nadmorske visine.  Pogled s vrha je neprocjenjiv! Iako sam na tom istom vrhu stajala prije samo dva mjeseca, i dalje sam imala istu misao: ne želim predugo gledati i fotografirati jednu stranu svijeta jer tada propuštam pogled na preostale tri… a svaka nudi beskrajnu ljepotu.

Nakon spusta s vrha, krenuli smo Horvatovom stazom prema Crnom Lugu.  Najviše me se dojmila Vučja jama i usmena predaja o njenom nazivu. Oko 16h smo stigli do ulaza u NP Risnjak, gdje nas je čekao autobus.

Završavam priču o Risnjaku s izrazom velikog zadovoljstva i uživanja u prirodnim ljepotama Gorskog Kotara. Ako još uzmem u obzir i složnost grupe te profesionalnost i pedantnost naših vodiča, zaključujem da je izlet bio savršen!

                                                                                                          Snježana Majstorović

 

Izlet u Nacionalni park Risnjak je polaznicima Opće planinarske škole bio ključan izlet za uvjeriti se je li planinarenje baš to što čime se žele baviti u budućnosti. Gužva u domu, gužva u sobama, gužva u restoranu… ma gdje god da kreneš već je netko prije tebe otkrio da tamo možda nema nikoga. No, sve to ima svoje čari. No dobro, ne baš sve al preživiš pa ti na kraju bude zanimljivo i simpatično čekati na red za tuširanje ili pranje zuba.

Ova iznimno zanimljiva i fokusirana grupa polaznika na skupljanje planinarskih znanja neprekidno je u akciji. A kako radi ovo, a kako ću ono, a gdje je sad sjever, jel se mogu ja prva spustiti, koji je to čvor, zašto je… sijevaju pitanja oko nas kao da smo u Potjeri. I nema mogućnosti male laži ili prevare, čim si nešto rekao odmah se „gugla“ pa ti sad izvali nešto. Sva sreća da nema interneta na svim lokacijama tak da je ispalo da smo se mi vodiči dobro pripremili 😊 .

Snježana je u gornjem dijelu teksta sve lijepo napisala, tako da nema potrebe ponavljati se. Samo ću statistički dodati da je ruta od Platka preko Cajtiga do vrha Veliki Risnjak pa spuštanje Horvatovom stazom do Bele Vodice dugačka oko 15 km, uz dobivanje nadmorske visine 625 metara i silazak od 1100 metara. I što je iznimno važno, baš svi polaznici izleta su se uspješno popeli završnim grebenom do samog vrha Risnjak. U tim trenutcima u potpunosti smo zakrčili promet prema gore i dolje kolonom od 38 ljudi.

A neki su na kraju imali prilike upoznati i glavnog tajnika HPS-a, Alana Čaplara, koji je isto iskoristio lijepo vrijeme za posjet NP Risnjak.

                                                                                                          Ivan Lončarić