Strahinjčica/Kajbumščakov put; 16.-17.04.2016.

Puni pozitivne energije (kojom smo se „napunili“ na Bosanskim piramidama) u ranim jutarnjim satima krećemo na put. Cilj nam je Krapina, a zadatak prolazak obilaznice „Kajbumščakov put“.

Sretno stižemo u Krapinu, gdje nas dočekuje ljubazan vodič P.D. Strahinjčica. Nakon kratkog obilaska grada Krapine krećemo u dogovorenu avanturu. Lijepo vrijeme (možda malo i pretoplo) prati nas cijelim putem. Rano proljeće na “zagorskim bregima” je nešto što stvarno vrijedi vidjeti. Svaka kap znoja koja je prolivena penjući se više i više otvara nove vidike i prizore. Dolaskom na KT 4 Sušec i prolaskom grebenom do planinarske kuće, sa desne strane vidimo Sloveniju a sa lijeve Medvednicu. Prizor vrijedan spomena.

Stigavši u planinarsku kuću na Strahinjčici ispunjen je cilj za prvi dan planinarenja. Opuštamo se uz gulaš i vesele pjesme koje su nam pripremile članice zbora našeg planinarskog društva.

Nedjelja 17.travanj. Buđenje u 06,30 sati. Svi presretni i ne mogu dočekati trenutak polaska u osvajanje drugog dijela puta “Dedeka Kajbumščaka”. Prizori koji nam prolaze kroz oči stvarno oduzimaju dah. Metar po metar, kilometar po kilometar dolazimo do ostvarenja zadanog nam cilja. Pa mi smo stvarno prešli cijelu obilaznicu! Ispred muzeja gđa. Maja čeka da nam uruči priznanje. Značka za prolazak cijelog Kajbumščakovog puta. Emocije su vidno u zraku. Suze lete na sve strane. Ostalo je vremena pa obilazimo i “KRANEAMUS” Muzej krapinskih neandertalaca. Stvarno vrijedi pogledati. Čovjek bi pomislio da u svakom od nas ćući mali zagorec.

Polazimo iz Krapine prema Osijeku. Put prolazi “bez problema” i sretno stižemo u Osijek. Mogu zaključiti da su nas domaćini PD Strahinjčica dočekali, primili i brinuli se o nama na jedan divan način. Za svaku pohvalu.

Na kraju bih se zahvalio svima jer smo proveli dva prekrasna dana kojih ćemo se sigurno sjećati u životu.

Robert Gergurec

Foto: Valentina Bušić