Svilaja-Dinara-Kamešnica; 13.-15.11.2020.

Svilaja – Dinara – Kamešnica
13.–15.11.2020.

Odlasku na ovaj izlet prethodilo je dvodnevno dopisivanje i pregovaranje sa MVEP RH, MVP BIH, kriznim stožerima RH i BIH i na kraju sa graničnom policijom BIH, kako bih bio siguran da možemo putovati kroz BIH u vrijeme policijskog sata.

U petak u 1:00 sat krenulo je 26 planinara u tri kombi vozila prema Zelovu i PD Orlove stine. Put je trajao duže od planiranog jer smo zbog magle mijenjali rutu kojom smo vozili a po dolasku u Hrvace navigacija nas je vodila jako lošim asfaltnim putem. Po dolasku na odrediše smjestili smo se u dom i krenuli na Svilaju i vrh Svilaju. Vrijeme je bilo dobro za planinarenje, raspoloženje također i uz prilagođeni tempo svi su se popeli na vrh. Da bi izbjegli hodanje po mraku u povratku smo promijenili rutu. Po dolasku u dom na večeru pridružio nam se prijatelj Ivo iz Kijeva.

U subotu smo poranili, kombijima se prevezli do Sutina i krenuli na uspon na Dinaru i vrh Veliku Duvjakušu. Kao i prethodnog dana vrijeme i raspoloženje su bili dobro pa smo i to uspješno odradili iako je dobivanje nadmorske visine bilo 1220 m.

U nedjelju smo napustili PD Orlove stine i odvezli se u Korita a zatim smo krenuli na uspon na Kamešnicu i vrh Glavaš. Na vrhu smo ušli u oblak pa se nismo dugo zadržali već smo krenuli prema vozilima.

Po silasku s vrha spremamo stvari u kombi i krećemo za Osijek. Vozač kombija br. 2 je izgubio osobnu iskaznicu pa nisu mogli voziti kroz BIH već su išli dužim putem kroz RH. Kombi broj 1 i 3 putuju kroz Bosnu i u Zenicu idu na ćevape kod Bajre (ćevapi su za svaku pohvalu). Nakon odmora, siti i dobro raspoloženi nastavljamo za Osijek gdje stižemo oko 23:00 sata.

Stevo Malinović