Tradicionalna nedjeljna šetnja zavičajem; 20.03.2016.

Od  Čingoša do  Kopačkog rita

Proljeće nam je došlo u 5 i 30. A planinari, ljubitelji šetnje po prirodi, (oko 40 osoba) u 9h se okupljaju na Staroj Dravi, kod nekadašnjeg restorana Čingi lingi čarde. Ponovo sam iznenađen odazivom. Raznolika populacija. Lijepo je vidjeti planinarski podmladak ali i iskusne (stare) planinare. Lijepo je bilo što nas je pozdravio i otpratio na put, naš predsjednik društva g. Muter.

Kratak dogovor i krećemo stazom uz Staru Dravu. Moram naglasiti, imali smo naj dan u godini. Ugodno proljetno sunce razgalilo je sudionike šetnje. Naravno ova staza nema planinarske oznake. Nisu ni potrebne,  jer je logična i za ljude koji je nisu prošli.  Drži se samo Drave i doći ćeš za sat i nešto do cilja. Kolona se razvukla.  Svatko bira tempo. Slikanje i časkanje pa dolazimo do zadnje okuke odakle se vidi poznati most kod mjesta Kopačevo.  Mi smo ga nazvali most uzdisaja. Ne trebamo ići u Italiju da bi doživjeli tako lijepi ugođaj. On nam je tu pod nosom.

Selo Kopačevo je već početak parka prirode Kopački rit. Od nedavno masovno posjećeno zbog novoizgrađene drvene šetnice ali i zbog izuzetnih restorana sa ribljim specijalitetima. Uvijek rado odlazimo i na poznate Ribarske dane.

Kratak odmor i kava u restoranu na vodi. Šetnja šetnicom, slikanje i povratak. Povratak je uvijek nešto brži. Posebno nama. Zašto? Vrijeme je za nedjeljni objed u prirodi.

Naši prijatelji (koji nisu šetali) čekaju nas sa lijepim vatricama, kako bi mogli spraviti nedjeljni ručak. Pripremili su i štapove za ražnjeve. Smještamo se oko nadstrešnice ili na dekicama uz vodu. Kakvi se božanski miomirisi šire. Pojavljuju se i razne bočice, ali ne sa vodom. Nazdravljamo lijepo provedenom danu. I na kraju, vrijedne planinarke nude i desert. Sve po propisu.

Oko 15h se pozdravljamo sa željom da se takovi susreti i druženja nastave.

Do nekog novog susreta pozdravlja Vas,

Miroslav Slovaček