Velebit-Budakovo brdo, Bačić kuk i Kiza; 02.-04.07.2021.

SREDNJI VELEBIT- BUDAKOVO BRDO, BAČIĆ KUK, KIZA
2. – 4. 7. 2021. GODINE

 

Ovaj je vikend 15 planinara HPD-a „Bršljan-Jankovac“ otkrivalo ljepote i izazove vrhova Srednjeg Velebita.

Krenuli smo u petak poslije podne iz Osijeka, te smo uz usputna zaustavljanja, oko 21 sat stigli u Hostel Čelina iznad Karlobaga, gdje smo prenoćili dva dana. Smještaj je u svakom smislu vrhunski: ljubazni i susretljivi domaćini, prostrane, uredne, čiste sobe, veliki broj kupaonica, kuhinja opremljena svim potrebnim aparatima, mogućnost dogovora obroka, blizina glavne ceste, blizina  Premužićeve i drugih planinarskih staza… (preporučujem svima koji imaju namjeru posjetiti ovaj dio Velebita i obalu).

Za prvi dan planirana i ostvarena je kružna staza ukupne dužine 17,5 km: Dabarska kosa – dijelom Premužićeve staze do Budakovog brda – Bačić kuk – Visibaba – Dabarska kosa. Vrijeme je bilo idealno za hodanje, priroda očaravajuća. Iako je na trenutke bilo naporno i vrlo izazovno, disciplinirano i međusobno se pomažući,  postigli smo zadani cilj. Nagrada nam je bila kupanje na predivnoj plaži Tatinja.

U nedjelju rano ujutro nakon doručka smo se prošetali dijelom Poučne staze Terezijana (Terezijanska cesta izgrađena krajem 18. st., koja je spajala Gospić, Baške Oštarije i Karlobag)   gdje se nalazi i poznati Kubus – spomenik graditeljima ceste, a od kojeg se pružaju fantastični vidici na okolinu. Potom odlazimo na nešto manje zahtjevnu turu do vrha Kiza. Nakon silaska s vrha,  nastavljamo put do Smiljana, gdje provodimo vrijeme u obilasku Memorijanog centra Nikole Tesle. Slijedi uobičajena ruta: kava na Rastokama i kasni  ručak u Lovačkoj kući Muljava na Petrovoj gori.

U dobrom raspoloženju, stižemo u Osijek oko 20,00 sati.

Hvala svima na sudjelovanju i druženju, pruženoj pomoći i podršci u realizaciji ovog izleta.

Jasminka Pavlov