Samoborsko gorje; 03.-04.07.2021.

Izlet na Samoborsko gorje

 

Samobor i Samoborsko gorje je zbog svoje bogate prošlosti i prirodnih značajki oduvijek privlačilo brojne posjetitelje. Kad k tome dodaš i tradicionalnu gastronomsku ponudu, kao što su kremšnita ili samoborski kotlet, nije ni čudno da je u gradu gužva cijeli dan. A ukoliko još uletiš na otvorenje „Samoborskog ljeta“ i koncert Saše Lozara, onda ovo „gužva“ doživiš nakon dugo vremena na pravi način.

Noćenje u hostelu Samobor, koji je smješten gotovo na samom glavnom trgu Samobora, je vrlo zanimljiv i odličan odabir. Zajedničke spavaonice, zajedničke trpezarije…, sve prilagođeno samoposluživanju na način „kao da si kod kuće“ je stvarno odlična fora. U trpezariji bi se i svatovi mogli održati… A o ljubaznosti domaćina da i ne pričam.

Većinu planiranih lokacija koje smo planirali posjetiti smo i posjetili. Muzej u Samoboru, Grgosovu spilju, Gajev kamen, Šoićevu kuću te vrhove Velika Plešivica, Veliki Lovnik i Okić. Zbog ovih vrućina izvor koji napaja Cerinski vir je presušio, pa smo odustali od te lokacije. Posebno je lijep stari grad Okić i ta mala mjesta u blizini Okića. To kultno mjesto, koje je Dragojla zauvijek obilježila svojim usponom na stari grad Okić, je uvijek zanimljivo i puno ljudi. Gužva gotovo kao na usponu na Mount Everest.

Kad vidiš na autobusnom rasporedu „Samoborčeka“ da njihovi gradski autobusi voze do mjesta naziva Klake, Slani Dol ili Terihaj cestama koje su malo šire od biciklističkih staza i onda još iz prve ruke to doživiš gledajući Vjeku za volanom busa, znaš zašto je stvarno važno imati tako dobrog i pouzdanog vozača. Svaka čast..

Prilično velik broj planinara se odlučio za ovaj izlet. Nas trideset pet. Nekima prvi višednevni izlet, nekima apsolutno drugi planinarski izlet, nekima prvi izlet nakon dužeg niza godina. Patrik, najmlađi član, uvijek na čelu ili tu negdje, gotovo sam imao dojam da se takmičio cijelo vrijeme sa mnom ili ipak s Ivom, koja je uobičajeno šibala naprijed. Što ti je mladost..

Za kraj, mislim da jedino Saša Lozar još uvijek ima veliki upitnik iznad glave s pitanjem: „Čekaj, ove zgodne tete su zbog mene došle iz Osijeka u Samobor“?

 

Vodič: Ivan Lončarić