LEGOSI – Ekološka akcija čišćenja Drenovačkog potoka; 27.06.2021.

Ekološka akcija “Bršljanovih legosa” na Papuku

 

Sekcija djece i mladih „Bršljanovi legosi“ organizirala je 27. lipnja 2021. ekološku akciju čišćenja Drenovačkog i Jankovačkog potoka.

Osim ekološkog karaktera, ova je akcija imala i edukativan učinak budući da su djeca, učila o izgradnji boljeg odnosa prema vodama i prirodi u budućnosti, a sve s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode.

Ekološku smo akciju započeli u centru Drenovca gdje smo se uputili uzvodno kroz potok čisteći sam potok i njegovo korito. Čistili smo uzvodno do izvora Drenovačkog potoka koji  nastaje ujedinjavanjem dvaju planinskih potoka i to hladnog Jankovačkog potoka i toplog potoka Papučice. Legosi su s ushićenjem u gumenim čizmicama koračali po potoku kako bi pokupili zadnji komadić smeća. Mještani su s uzbuđenjem promatrali akciju pa su neke počastili i pivom a ujedno su se i priključili što nam je bio jedan od ciljeva te su nam prikupljeno smeće odvezli automobilom na odlagalište. Nakon akcije uslijedio je odmor i okrjepa uz roštilj, a naši najmlađi su si napravili „pecaljke“ i požurili ponovno u potok.

I vrijeme je proletilo, a mi smo se ispunjeni avanturističkim dojmovima s ovog izleta sretni vratili domovima. Malim se koracima dolazi do velikih promjena, a ja sam sretna jer su naši Legosi danas pokazali da su oni izvrsni kreatori „zelenije budućnosti“.

Do idućeg izleta prepričavat ćemo dojmove s ovog zaista posebnog.

Valentina Bušić