Vojak, Veliki Planik, Klek, izvori rijeka Kupe i Kupice; 19.-22.06.2021.

Učka, Ćićarija, Kupa i Klek

Ovaj četverodnevni izlet održan je upravo u vrijeme kad su se, nakon pandemije i popuštanja mjera zbog  Covida19, događale neke druge „pandemije“, velika vrućina i mišja groznica. A onda još kad, dan ranije, pročitaš i o novim valovima izbjeglica na tim područjima… OMG.

No, nismo ni mi „od jučer“. Prilagodili smo se svemu, promijenili rute vožnje autobusom, izbjegli neke lokacije zbog vrućine, skratili rute hodanja promjenom destinacija polaska na hodanje, nosili više vode…

Lokacije. Za Vojak, najviši vrh Učke, kažu da je jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj.

Puno ljudi je bilo do Brgudačkih korita i na vrhu Veliki Planik na Ćićariji, no staza koja vodi od planinarske kuće Korita do Velikog Planika je pravi mali raj.

Hodati 5 km uz rijeku Kupu do izvora. Riječima neopisivo, apsolutna preporuka…

I na kraju, njegovo veličanstvo Klek. Većina iz grupe nikad nije bila gore, neki su bili i nekoliko puta do planinarskog doma no ne i na samom vrhu. Srećom, postavljeni su gelenderi na svim težim dionicama, tako da smo se svi uspješno popeli gore. Pogled s Kleka je iznad svih očekivanja, Klek je rubna planina Velike Kapele i s njega se vide brojne planinarske destinacije. Čak je i metla, kao neizbježni rekvizit (neke su rekle vozilo, no nisam baš bio siguran iako slika govori više od tisuću riječi) išla s nama gore.

Noćenje na Platku, u Malom domu Platak se pokazao jako dobrim odabirom. Prije svega, na nadmorskoj visini od 1127 m je ipak malo hladnije (noću temperatura padne i do 8 stupnjeva C), autobus dolazi u neposrednu blizinu doma pa je stvari moguće nositi i u putnim kovčezima, smještaj je stvarno solidan (jedna mala četverokrevetna soba nije baš za višednevno noćenje, što sam saznao po dolasku u dom, pa se ispričavam onima koji su boravili u njoj). Hrana, Legenda. Zamislite si obrok idealne veličine, onak da se najedeš, da nakon njega nisi gladan. I onda taj obrok pomnožite s koeficijentom 1,7. Eto, to je količina koju dobijete na tanjuru. Znači, vrhunska, jako dobro pripremljena, fina… Kad dobiješ poruku da je nedostatak izleta: „udebljala sam se par kila“ sve vam je jasno.

Posebna priča je vozač Vjeko. Miran, staložen, pouzdan, neprimjetno odrađuje vrhunski posao. Upravo onakav kakav treba biti. Hvala.

Oduševljen sam timskim duhom svih sudionika. Brzi su usporili korak, a spori ga ubrzali samo kako bi svi zajedno ostvarili zajedničke ciljeve – posjete svim tim prekrasnim lokacijama.

Ivan Lončarić