Velež – vrh Botin (1969 m); 24.-26.06.2022.

Ideja za organizaciju ovog izleta je pala na povratku sa Mljeta prošle godine. Iako mi nije bio u prvoj opciji, splet okolnosti doveo je do toga da mi bude prvi izlet organiziran u ovoj godini što se tiče ljetnog planinarenja. Odlučio sam se za lakšu i težu turu. Pola se odlučilo za lakšu, pola za težu turu.

Krenuli smo u petak iz Osijeka i kroz Bosnu do Mostara, smjestili smo se u ugodnom pansionu, gdje smo se dogovorili za sutra.

U rano jutro smo se prvo odvezli do polaska na težu turu, odakle se ostatak s dva auta uputio na mjesto polaska lakše rute. Težina teške rute je i mene iznenadila, pa smo se svi dosta pomučili da uspješno ishodamo tu stazu. Poprilično smo zakasnili što se tiče vremenika, pa se na vrhu nismo sastali sa ekipom koja je hodala lakšu turu. Ekipa sa lakše ture se uputila prva prema autima gdje nas je sačekala. Na vrh smo izašli kasnije od očekivanog, ali dugi dan nam je priredio prekrasne vidike. Kako smo bili „kratki“ s vremenom uputili smo se i mi prema autima, gdje smo došli sat i pol nakon prve grupe. Naš spust je bio predviđen po stazi lakše ekipe. Kao zanimljivost Veleža istaknuo bih pitomost s jedne strane, a surovi, stjenoviti, alpski krajolik s druge.

Za nedjelju nam je ostalo turističko razgledavanje Mostara, gdje smo posjetili skywalk nebesku šetnicu Fortica iznad Mostara, te prekrasni izvor rijeke Bune i tekiju Blagaj. Izlet je završio sa Starim mostom  i  ćevapima.

Vratili smo se u Osijek oko 21 sat.

Umor nestaje, zadovoljstvo ostaje

                                                                                              Dejan Erceg