Vincekovo; 22.-23.01.2022.

Vincekovo ’22 – Terme Sv. Martin na Muri 22.-23.1.2022.

 

Evo da se pohvalimo, tradicija našeg društva i odlaska prema Međimurju u ovom godišnjem terminu, nastavlja se. Unatoč svih ovih, rekao bih, nemogućih i turbulentnih uvjeta hrabra ekipa Bršljanovaca uspjela je i ove godine krenuti put Međimurja.

Subota 22.1.2022. u ranim prohladnim jutarnjim satima naša ekipa kreće prema Čakovcu. Tamo nas dočekuju naši dobri i dugogodišnji planinarski prijatelji iz PD ‘Međimurje’. Suzana, Željko, Franjo i još dosta njihovih članova koji nas vode u Gornju Dubravu na početak dogovorenog hodanja po ‘Međimurskom putu’.

Uz ugodno druženje veća skupina planinara iz lokalnog društva, a i društava iz Našica, Vinkovaca, Daruvara i Osijeka po pravom vremenu za hodanje za dva sata prolaze dogovorenu trasu. Na spomenutoj trasi u organizaciji domaćina zaustavljamo se na dva punkta, gdje se okrepljujemo lokalnim delicijama sa osnovnim naglaskom na vino, bilo kuhano ili prijesno čisto ili poplašeno mineralnom vodom.

Krajnja točka hodanja vinarija Tomšić, gdje nas čeka bus kojega punimo kartonima vrhunskog vina proizvedenog na lokalnim bregima.

Pozdravljamo se sa domaćinima i odlazimo u naš smještaj. Apartmani Regina u Termama Sv. Martin na Muri. Slijedi kupanje u termalnim bazenima koje vraća  snagu u naša tijela. Poslije toga spremamo se na večeru u klet ‘K Jeleni’. Ovdje nas čeka druga faza obnove snage uz pomoć lokalnog benda. Vrlo brzo dolazi i vrijeme odlaska na počinak. Uz pjesmu ‘Volim ja Jožeka’ ispraća nas i sam vlasnik kleti, Josip zvani Joža.

Nedjelja 23.1.2022. Terme su dobile bijeli snježni pokrivač, koji im daje poseban ugođaj. Unatoč što se ove godina održava 24. Vincekov pohod u organizaciji PD ‘Bundek’ iz Murskog Središća mi se odlučujemo za plan ‘B’.

Kupanje do 11.00 sati, a onda odlazak na poučnu stazu ‘Med dvemi vodami’. Radi se o lokalitetu uz Muru i Dravu u blizini Slovenske granice. Staza je na močvarnom terenu u blizini Sv. Martina na Muri. Ovdje nas već čekaju naši domaćini iz Čakovca. Ugođaj čaroban. Pada gusti snijeg koji je stvorio već bijelu prostirku. Kada hodamo po njoj, sam dodir sa gojzama škripi i neodoljivo podsjeća na one divne zimske dane i ugođaje kojih je u zadnje vrijeme sve manje i manje.

Po završenoj šetnji odlazimo u OPG ‘Goriščanec’ gdje odrađujemo nadoknadu izgubljene energije.

Pozdravljamo se sa prijateljima i krećemo put Osijeka. Snijeg nas prati gotovo do Orahovice.

Zahvaljujem se svim učesnicima izleta na dobroj suradnji. Zahvaljujem se našim domaćinima PD ‘Međimurje’ iz Čakovca koji su dali veliki doprinos da ovaj izlet prođe u najboljem redu i da ga dugo nosimo u srcima i držimo u sjećanju. Svakako pohvale idu i na račun naših vozača Ivice i Bere, koji su nas dovezli upravo tamo gdje smo i htjeli.

Na kraju hvala Josipu i Damiru našim planinarima koji su svojim vodičkim znanjem i vještinama učinili ovu priču cjelovitom.

Nadam se da će dogodine  25. Vincekov pohod biti u svom punom sjaju jer će to prilike dozvoliti.

Zato evo nas i u 2023. Godini u Međimurju na 25. Vincekovom pohodu.

Miroslav Bahmajer

Foto: Ankica Ursić-Molnar