Veliki Snežnik; 14.-16.01.2022.

Veliki Snežnik (1796m)

Već sam dugo vremena razmišljao o nekakvom zimskom usponu. Uvijek mi je padalo na pamet Snježnik kod Platka. Kako smo sa planinarskom školom bili tamo (Risnjak), odlučio sam se za slovenski Veliki Snežnik. Uspon na njega po zimi nije tehnički zahtijevan ali se moraju koristiti dereze i cepini. Sva sreća pa je društvo kupilo opremu za zimske uspone i bila je slobodna za korištenje planinarima koji je nemaju. Kako sam pratio vremensku prognozu, odlučio sam se za vikend 14.-16.01.2022. S mojim izletima je uvijek tako dva auta ili kombi i auto. Sada nas je bilo osam, pa dva auta. Put ko put prošao je OK. U apartmanu smo si pripremili dereze za gojzerice.

Subota je svanula sunčana i došli smo na početnu točku uspona, PD Sviščak. Vidjeli smo da ima puno auta, znali smo da nas čeka lijep dan. Krenuli smo s usponom i brzo smo se odlučili da stavimo dereze. Za neke planinare to je bilo prvi put. Nakon neka 3 sata stižemo na vrh, veseli i sretni. Za povratak biramo rutu preko srednjeg i malog Snežnika. Nakon još 3 sata vratili smo se na početnu točku uspona. Slijedilo je zasluženo kuhano vino i pivo.

Za nedjelju sam izabrao vrh Krim (1095), u neposrednoj blizini Ljubljane. Ovaj put nismo ponijeli zimsku opremu, ali da smo je imali pri vrhu ne bismo se žalili. Nakon spuštanja slijedilo je razgledavanje Ljubljane, pa kući.

Mislim da je bilo lijepo. Novi planinari su se pokazali odlični, a stari planinari sigurni i odlučni. Hvala Stevi koji mi pomogao u vođenju. Hvala Vam svima koji ste sudjelovali.

Umor nestaje, zadovoljstvo ostaje.

Vodič, Dejan Erceg