Virovitica-Bilogora; 23.10.2016.

BILOGORA – VIROVITICA 23.10.2016.
ILI
UŽIVANJE SVIM ČULIMA NA OBRONCIMA BILOGORE

Nedjeljno rano jutro, sneno i tmurno…unatoč tome na starom se mjestu okuplja sedamdesetak planinara našeg društva, a oni koji nisu s nama, sami su si krivi.

Naše odredište danas su obronci Bilogore za koju kažu da je visinom najmanja, površinom najveća, na prvi pogled neugledna, ali u konačnici ostavlja bez daha.

U sami cik zore stižemo u već tradicionalni jutarnji posjet pekari Čočaj u Našicama, a da bureka bude dovoljno pobrinuo se Baki.

U busu je veselo, umašćeni burekom, s velikim zadovoljstvom poslušali smo još jednom predavanje naše nutricionistice  Blaže o zdravoj hrani.

Nakon skoro trosatne vožnje stižemo do planinarske kuće Brusevi.

Tu nas dočekuju domaćini HPD Papuk iz Virovitice.

Sve je u sivom ogrtaču od magle što nije omelo naše domaćine da nas dočekaju toplim čajem, medicom, višnjevačom, slanim i slatkim zalogajčićima.. i dakako toplom dobrodošlicom predsjednika Vlade Subote, kojega sam  nenamjerno prekrstila u Josipa.

Domaći vodiči poveli su nas dvjema stazama Vilinsko oko i Virovitičko vidici, laganim i mekanim  koracima po otpalom lišću.

Ispod jesenjeg sivila ubrzo su se počele miješati raskošna crvena, zlatna, žuta i zelena boja, baš kao da je slikar s neba prosuo svu svoju paletu po drveću i travi.

Nemirni se vjetar povremeno poigravao sa požutjelim lišćem, drveće je umorno dopuštalo „skidanje“.  Kako smo sve više gazili po mekom šarenom lisnatom tepihu tako smo sve više osjećali miris zemlje i vlage, pomiješan sa mirisom zrelog voća jabuka, dunja, krušaka. I slušali…. šššššššššuštanje pod nogama.

Na vidikovcu nas domaćini dočekuju kao najdražeg gosta, velikodušno kako to podravci znaju.

Zbog magle ne vidimo ni Dravu, ni Mađu, ali uživamo u bakrenim i zlatnim bojama jeseni..Bilogora je zaista bogata i moćna.

– evo i par citata naših članova koji nisu skrivali svoje oduševljenje izletom:

„Predivan jesenji dan na Bilogori, uz zrake sunca, osmijehe, dobro društvo, dobro raspoloženje, odličan ručak i kolači…

Zahvaljujem vodički Mireli i dragim i susretljivim domaćinima na organizaciji i vodstvu. Domaćini su nas srdačno dočekali, počastili, sve je bilo u savršenom redu, a Bilogora predivna, za poželjeti ponovo doći.“

Blaženka Lachner

„moj prvi izlet na Bilogoru, po lijepom i sunčanom danu…..domaćini su se potrudili i ugostili nas ao stare znance, pićem, ićem i drugim delicijama.“

Zlatko Komloši

„poslužilo nas je vrijeme i ovaj put, iako dosta hladno, sve je bilo u znaku „medeno“ i „ledeno“, tko razumije shvatit će!

Izlet obojan smijehom, pjesmom i razigranim bojama jeseni. Hodanje malo prekratko, a grah i kobasica baš kako volim“

Jasmina Ujhazi

P.S.

i ja tu više nemam što dodati, zahvaliti ću još jednom našim domaćinima, gospođi Gordani koja nam je upriličila kratku i poučnu šetnju Viroviticom, upoznala nas sa znamenitostima grada

i zahvaliti svima na podršci, jer da nije bilo vas dragi moji planinari i planinarke ne bi bilo ni ovoga izleta

do nekog novog druženja sa vama.

LP Mirela

Viđenje izleta Blaže, Angeline i Ljerke

Foto: Milijan Žulj i Zlatko Komlosi