Zadnji prvog; 29.01.2017.

Gazije „Zadnji prvog“

Tradicionalni izlet koji organiziraju naši prijatelji planinari HPD Sunovrat – Đurđenovac.

Krećemo u 7 sati kao i obično sa parkirališta iza Bille, nas 12 u dva kombija. Trebalo nas je biti petnaest, ali ova hladnoća ove godine i gripa čine svoje. Dakle troje bolesnih koji odustaju.

Ruta standardna, Našice, ali ovaj puta burek na brzinu jer ne znamo koliko će nam trebati do Gazija zbog zimskih uvjeta, je li cesta čista, a želimo stići na vrijeme.

Na sreću cesta je dobra, relativno dobro očišćena i stižemo među prvima. Bili bi prvi, al Belišćani su došli večer prije i prenoćili, pa nas tako preduhitrili. Kruha-masti, čaja, rakije ne manjka, i tako dočekujemo polazak na staze.

Najavljene rute su modificirane zbog vremenskih uvjeta, a ona najduža najavljena koja je trebala ići do Petrovog vrha je skraćena jer su domaćini procijenili da ju nije moguće odhodati u ovakvim vremenskim uvjetima.

Većina nas se uputila na najdužu stazu, a jedna grupa se odvojila i ipak krenula prema Petrovom vrhu na koji naravno nisu stigli, ali smo dobili još kandidata za planinarsku školu, a neki bi trebali i ponoviti gradivo.

Nakon povratka nastavljeno je druženje oko vatre u sjenici i planinarskoj kući Tivanovo uz odličan grah, kuhano vino, pjesmu i prepričavanje doživljaja sa prošlih izleta.

Oko 18:30 vratili smo se u Osijek uz onu staru planinarsku „Umor nestaje, zadovoljstvo ostaje.

Do slijedećeg izleta

Vođa puta
Milijan Žulj

Foto: Marija Bokun