Zasadi stablo, ne budi panj; 12.12.2022.

Zasadi stablo, ne budi panj!

Diljem Hrvatske u ovo vrijeme se sadilo drveće u sklopu kolektivne sadnje drveća “Zasadi stablo, ne budi panj”, a sudjelovati u akciji nisu propustili ni planinari HPD Bršljan Jankovac.   

Lijepo je bilo danas sudjelovati u nacionalnoj kampanji u kojoj se organizira i provodi sadnja stabala u Republici Hrvatskoj, kao i njihovo mapiranje u aplikaciji CROGIS. U ovoj Akciji su danas uz planinare sudjelovali učenici OŠ Franjo Krežma iz Osijeka, učenici 3. Gimnazije te Izviđači „Slavonski hrast“ Osijek. Unikom je osigurao sadnice i pomoć oko sadnje. Stručnu pomoć pružila je Jasenka Vizentaner, magistra znanosti urbanog šumarstva u Odjelu za komunalno gospodarstvo.

Zajedno s vrijednim učenicama i učenicima te izviđačima, posadili smo u Osijeku ukupno četrdesetak sadnica u drvoredima na Trgu Augusta Šenoe, u Reisnerovoj te Ulici Grgura Čevapovića. Ovom sadnjom doprinijeli smo održivom razvoju u vremenu zabrinjavajuće činjenice da se šume na planeti krče brže nego što uspiju narasti nova stabla. Stoga, imate li okućnicu ili zemljište s nekoliko slobodnih m2 prostora, zasadite stablo!

                                                                            Hermina Goricke Lukić

Foto: Ankica Ursić-Molnar & Nenad Šipoš