Drugo predavanje Dječje planinarske škole; 14.03.2024.

I klapa malih Legosa je odradila svoje drugo predavanje.

Ovoga puta smo se okupili u nešto većem broju, jer su nam se pridružili neki novi mladi planinari, željni znanja i boravka u društvu i prirodi te smo im poželjeli ugodnu dobrodošlicu.

Odlično su se uklopili, a i druženje oko stola sa slatkišima pomogne i potakne nove razgovore i poznanstva. Nakon kratkog uvoda i druženja, krenuli smo sa predavanjem.

Prvi dio predavanja su nam održali naši dugogodišnji članovi, ali novi čuvari planinske prirode, Valentino i Vedrana, te su nas naučili kako se ponašati u prirodi, kako ju zaštiti i čuvati.

Kroz interaktivno predavanje prošli smo zaštićena područja, koje su to zaštićene životinje i biljke te se upoznali sa bitnim konceptom „Ne ostavljaj tragove“.

Drugi dio predavanja se odnosio na opasnost, pomoć i spašavanje u prirodi te su nam se pridružili stručni članovi Osječkog HGSS-a, Josip Diklić i Darija Galinec.

Kada se ide u planine, ipak treba biti na oprezu te biti siguran na svome putu i uvijek ići u društvu!

Kada smo prošli bitan teoretski dio, Josip i Darija su nas upoznali i oduševili sa svojim posebnim članom ekipe, australskim ovčarom, Lota.
Nakon što je prošlo sveopće veselje, imali smo mogućnost vidjeti Lotu na djelu.

Sa par Legosa smo odradili potražnu vježbu te je pokazala koliko je dobra u svom poslu i koliko je bitan dio tima. Darija i Lota su dio potražne ekipe te sudjeluju u raznim potragama i spašavanjima.

S njima smo i završili predavanje te nakon mnogo maženja i pozdrava, klapa malih pridružila se klapi ostalih članova na ugodnom druženju uz morske pjesme i papline.

„Čovječe, u prirodi ostavi samo tragove svojih stopa.“

Ena Bajhard